Přihlásit

Ekologové: EU by měla mít na klimatické konferenci OSN vyšší ambice (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyšší celkový cíl Evropské unie ve snižování emisí do roku 2030, stanovení cíle snižování emisí pro rok 2035 nebo klimatická neutralita EU do roku 2040, k takovým cílům vyzývají ekologové Česko i EU v otevřeném dopise, který v pondělí poslali ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL). EU by je podle nich měla přijmout v souvislosti s konferencí OSN o klimatu COP28, která se bude konat na přelomu listopadu a prosince v Dubaji. EU bude přijímat svou pozici ke konferenci 16. října na zasedání Rady pro životní prostředí (ENVI), kde bude Česko zastupovat právě Hladík. Včera o tom informovali zástupci Klimatické koalice a Greenpeace v tiskové zprávě.

„Je důležité, aby se nyní, v roce rekordních extrémních veder a geopolitických změn Evropská unie na klimatické konferenci COP28 ujala role lídra mezi zeměmi Globálního Severu a prosazovala ambiciózní cíle a politiky na globální úrovni tak, aby se co nejdřív dosáhlo spravedlivého konce spalování fosilních paliv, které je hlavní příčinou klimatické krize. Jen tak je možné nepřekročit hranici globálního oteplení o 1,5 stupňů Celsia,“ řekla vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR Miriam Macurová. K přijetí ambiciózních cílů může podle ní přispět i Hladík.

Celkový cíl EU ve snižování emisí do roku 2030 by se podle ekologů měl zvýšit přinejmenším na 65 procent v porovnání s rokem 1990. EU podle nich zároveň potřebuje stanovit cíl snižování emisí pro rok 2035 a dosáhnout klimatické neutrality do roku 2040. Stávající závazky počítají se snížením emisí o 55 procent do roku 2030 oproti roku 1990 a klimatickou neutralitou do roku 2050.

Ekologové zároveň požadují, aby EU podpořila přijetí celosvětového závazku k odchodu od fosilních paliv. Chtějí, aby země EU navýšily financování klimatických opatření v rozvojových zemích především tím, že zdvojnásobí příspěvky do Zeleného klimatického fondu pro období od roku 2024 do roku 2027. Zvýšit by se měla podle nich i globální kapacita pro výstavbu zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

„Opatření v oblasti ochrany klimatu budou vždy nedostatečná v případě, že umožníme znečišťovatelům, zejména zástupcům fosilního průmyslu, aby ochraně klimatu bránili. Potřebujeme striktní vymezení odpovědnosti UNFCCC (Rámcová úmluva OSN o změně klimatu), které by poskytlo vodítko pro účast a zapojení zástupců mimovládních organizací, a poskytlo definici toho, co představuje střet zájmů,“ uvedli ekologové v dopise.

Svými požadavky reagují i na zprávu OSN ze začátku září. Ta uvádí, že současné tempo snižování emisí nestačí na to, aby se podařilo dodržet cíl omezit globální oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia do konce století.

Otevřený dopis zaslali i dalším ministrům životního prostředí zemí EU, evropskému komisaři pro klima a místopředsedovi Evropské komise a komisaři pro Zelenou dohodou pro Evropu. Jedná se o celoevropskou iniciativu sítě nevládních organizací zabývajících se ochranou klimatu Climate Action Network Europe.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.