Přihlásit

Návraty velkých zvířat (Pátek Lidových novin)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Losiny, Zubří, Vlčí hora, Medvědí potok. Místní názvy nám připomínají, kde všude žili živočichové, které člověk přivedl na pokraj záhuby či je zcela vybil. Dnes se „velká zvířata“ do české krajiny vracejí. Některým musí pomoct člověk, jiná se na naše území derou sama.

Na Českomoravské vysočině, v Beskydech nebo na Šumavě najdeme pomníčky připomínající místa, kde byl skolen poslední z tamějších vlků. Mohlo by se zdát, že naši předci už potom žili v krajině prosté vlčího plémě. Ve skutečnosti z našeho území tahle šelma nikdy úplně nezmizela. Z vlčích populací přežívajících v Polsku, na Slovensku a dalších zemích k nám pronikala jednotlivá zvířata. Vlci jsou totiž velcí tuláci. Na cesty se vydává třeba vlčí mládež, která si hledá vlastní revíry. Při pátrání po vhodném životním prostoru urazí vlci denně desítky kilometrů. A nevyhýbají se ani kulturní krajině a lidským sídlům.

Celý článek najdete v týdeníku Pátek Lidových novin

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.