Přihlásit

Umělá inteligence ve službách přírody (cvut.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znečištěné ovzduší, extrémní sucha, ztráta biodiverzity nebo tání ledovců. Klimatická krize má značné dopady na planetu a život na ní.

I proto dnes stále častěji obracíme pozornost k moderním technologiím jako potenciálnímu řešení. Pomáhá i umělá inteligence.

Umělá inteligence (AI) je užitečným nástrojem zejména v otázce datové analýzy. Algoritmy na bázi AI dokážou zpracovávat obrovské množství dat a hledat v nich vzorce i anomálie díky neuronovým sítím, které disponují procesorem výkonnějším než lidský mozek. Tato kapacita se nejčastěji používá na jazykové modely (viz populární aplikace ChatGPT) a na zpracování obrázků – a právě v této oblasti ji lze aplikovat i v kontextu ekologie. Obrázková data mohou pocházet z mnoha zdrojů. Například satelitní snímky se používají pro analýzu změn pokrytí lesů. Údaje o úbytku porostu nebo změně jeho zbarvení pomáhají ochráncům přírody odhalit kácení či zhoršení biodiverzity v těchto místech. Monitorovat lze i divokou zvěř skrze analýzu fotografií nasbíraných z dronů, fotopastí či běžných kamer.

Celý článek najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.