Přihlásit

Seminář o návratu vlka do Beskyd (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Uklidnit situaci, sdílet zkušenosti. V Bystřici na Jablunkovsku začala dvoudenní konference věnovaná návratu vlka do české přírody. Ten škodí hlavně chovatelům ovcí. Právě na Jablunkovsku za poslední 2 týdny šelma usmrtila na pět desítek zvířat. Vlci tam překonávají i vysoké elektrické ohradníky.

Marek SLAVÍK, redaktor
Bystřice, centrem dění kolem vlků, na jednom místě se sešli chovatelé dobytka, ochránci přírody a mnozí další.

Peter STAŇO, předseda, Národopisná skupina Hrčava
Vlk nezná hranice. Proto jsme vlastně uspořádali tuto konferenci i s mezinárodní účastí, to znamená, máme tu odborníky nejen na chov, ale i odborníky v oblasti etologie a chování zvířat z České, Slovenské i Polské republiky.

Marek SLAVÍK, redaktor
Hlavním tématem konference je naučit se žít společně s vlky. Ti se podle ochránců přírody budou v Beskydech vyskytovat i dále.

Jindřiška JELÍNKOVÁ, Agentura ochrany přírody a krajiny
Je to přirozený proces, dostatek zvěře vlastně tomu nahrává, on je vrcholovým predátorem, takže vlastně, pokud bude dostatek potravy, tak vlkovi se bude dařit.

Marek SLAVÍK, redaktor
Jenže vlk jen v lesích nezůstává, na Jablunkovsku útočí i na hospodářská zvířata, aktuálně denně.

Roman CIEŚLAR, místopředseda chovatelů ovcí a koz
Rozléhá se znovu ta celá situace od Bystřice až někde po Bukovec, přešla už situace někde na Morávku a na druhou část Beskyd. Část zabezpečených stád taktéž padlo útokům těchto šelem a víceméně je to problém, který pořad řešíme a chceme něco vylepšovat, ale nedaří se nám to.

Jindřiška JELÍNKOVÁ, Agentura ochrany přírody a krajiny
Snažíme se sbírat genetický materiál, abychom identifikovali případně, kolik vlků překonává tato oplocení a mohli pak plánovat další akce.

Marek SLAVÍK, redaktor
V následujících dnech budou ochránci přírody dál vlky monitorovat, zaměří se hlavně na problematické jedince.

Jindřiška JELÍNKOVÁ, Agentura ochrany přírody a krajiny
V ideálním případě konkrétního vlka, kterého identifikujeme podle DNA, odchytit, nasadit mu telemetrický obojek, sledovat jeho pohyb, případně ho zaplašovat při pokusu o překonání těch oplocení.

Marek SLAVÍK, redaktor
Pokud by však i tohle selhalo, tak by ochránci přírody povolili jeho odstřel. Konference o návratu vlka do české krajiny bude pokračovat ještě zítra, tentokrát se přesune do terénu za konkrétními chovateli. Marek Slavík, Česká televize, Bystřice.

ČT 1

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.