Přihlásit

Policie obvinila chovatele z týrání zvířat a chovu v nevhodných podmínkách (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po rok a půl trvajícím vyšetřování policie obvinila chovatele z Radhoště na Orlickoústecku z týrání zvířat a chovu zvířat v nevhodných podmínkách. V bývalém průmyslovém areálu choval desítky dravých ptáků a šelem, mnoho dalších bylo nalezeno uhynulých. Policisté si nechali zpracovat znalecké posudky a odborná vyjádření z různých oborů, například z veterinární medicíny. Třiašedesátiletému muži hrozí až deset let vězení, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Vloni dostali veterináři oznámení od veřejnosti, že se v blízkosti státní silnice I/35 u Vysokého Mýta volně pohybuje kočkovitá šelma serval. Zjistili, že utekla chovateli v Radhošti, kde bylo už v minulosti zjištěno týrání zvířat nevhodnými podmínkami a chov lišek bez povolení. Při razii za pomoci policie bylo 2. února nalezeno v areálu bývalé továrny 36 dravých ptáků s různým stupněm ohrožení a šest šelem, z toho tři ženetky tečkované, dva servali stepní a rys ostrovid, ve zcela nevyhovujících podmínkách.

Například malé sovy žily v papírových krabicích narovnaných na sobě, zvířata živořila bez přístupu světla, dna krabic byla promočená exkrementy. Dvě ženetky tečkované byly chované společně v malé přepravce pro kočky, zraněný serval v o málo větší plastové přepravce, v níž se nemohl ani pořádně narovnat. Další serval, odchycený u silnice, byl umístěn v jedné z továrních hal, ve tmě a v zimě. Rys ostrovid byl v kotci o ploše šest metrů čtverečních. Z ptáků byli například výři viržinští v klecích o výšce pouze jeden metr umístěných na zemi.

V místnostech na zemi i v mrazicích boxech byla nalezena uhynulá zvířata, asi 30 ptáků a jedna malá šelma, pravděpodobně ženetka. V okolí domu a na louce byla objevena těla mrtvých lišek a kozy v různém stupni rozkladu, podle vyjádření chovatele měly sloužit ke krmení.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.