Přihlásit

Lesy si berou zpět některé honitby (Východočeský týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stromy zničil kůrovec, sazenice žerou srnky. Honitby v Petrkově na Chrudimsku, Dětřichově na Svitavsku nebo v Pomezí na Orlicku si beru zpět Lesy ČR.
Pardubický kraj – Zdravotní stav nově založených lesů po kalamitách a kůrovcovém ataku není dobrý a podepisuje se na tom lesní zvěř. Lesy ČR chtějí její počty regulovat, proto si letos převezmou desítky dosud pronajímaných honiteb do vlastní režie.

Některé se nacházejí v Pardubickém kraji, třeba v Petrkově na Chrudimsku, Dětřichově na Svitavsku nebo v Pomezí na Orlicku, kde kvůli tomu končí celé myslivecké sdružení.

ZVĚŘE JE PŘÍLIŠ

Přemnožená zvěř znemožňuje obnovu lesa, který by mohl být domovem nespočtu dalších zvířat. V lese by mělo být jen tolik zvěře, aby neokousala všechny přirozeně vzrostlé semenáčky. A to se neděje.
„Zvěř do naší krajiny přirozeně patří, avšak před sto lety jí tu byla pouhá třetina. V budoucnu můžeme mít zvěře v lesích dokonce ještě více, jelikož se bude moci skrýt a živit v podrostu. Než ale pestrých a bohatých lesů dosáhneme, bude zapotřebí, aby měly mladé stromky šanci vyrůst.
Současné nadměrné počty zvěře neumožňují vrátit do lesů dostatek listnáčů a jedlí podle poslední inventarizace jich zvěř 64 procent vážně poškodí nebo úplně spase,“ je napsáno ve zprávě Hnutí DUHA.
Smrkové lesy zničil kůrovec, nyní již by je měly nahradit lesy smíšené. Jenže buk, borovice, bříza, dub, habr, jedle, douglaska, jilm, jeřáb ptačí, jasan, javor, lípa, modřín, topol, třešeň ptačí a vrby patří k pochoutkám přemnožené spárkaté zvěře, která je s chutí konzumuje.

KOLEM SAZENIC STAVÍ OPLOCENKY

„Ve všech spravovaných honitbách jsme prověřili lesnické a myslivecké hospodaření a rozhodli o nezbytném snížení stavů této zvěře. To však nelze provést pouze prostřednictvím nájemního vztahu. Po konzultaci s lesními správami a polesími proto letos převezmeme 106 honiteb, které jsme dosud pronajímali, do vlastní režie,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Zvěř zcela zničí každý sedmý malý stromek, proto lesní hospodáři staví kolem sazenic oplocenky. Tam mají naději, že pozornosti spárkaté zvěře uniknou. „Máme u nás spoustu oplocenek, Lesy ČR neustále sázejí a podle mého názoru to dělají dobře,“ řekl František Licek, předseda Mysliveckého sdružení Tarabka v Nasavrkách. O přemnožení zvěře není zcela přesvědčen, naopak. „S hajným se o tom bavíme a on říká, že srnčí zvěř porostu nevadí. Většinou se totiž živí bylinami a po kůrovci, kdy spadly stromy, už v podrostu je pro ně potravy dostatek.
Spíš u nás máme problém s muflony, kteří v zimě, zpravidla v lednu a únoru, okusují stromky. My je ve stavu nemáme, ale dostávají se k nám z blízkého sousedství,“ řekl František Licek k současné situaci.

Přehled honiteb v Pardubickém kraji, které Lesy vrátily do vlastní režie:
Lesní správa Svitavy: Březinky 727 ha, Mendryka 671 ha, Sklené 654 ha, Dětřichov 694 ha
Lesní správa Nasavrky: Petrkov 770 ha
Lesní správa Choceň: Pomezí-Balda 680 ha

Zdroj: Východočeský týdeník, 23. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.