Přihlásit

Vláda dala k prodloužení proplácení škod kormorány neutrální stanovisko (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vláda dnes dala neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu, který by prodloužil proplácení škod způsobených kormorány na chovných rybnících a rybářských revírech. Současná legislativa umožňuje žádat náhradu za škody způsobené do konce letošního roku, novela by to umožnila rybářům na další tři roky. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun. O návrhu je podle něj potřeba diskutovat v Poslanecké sněmovně. Návrh odmítlo v připomínkovém řízení ministerstvo životního prostředí (MŽP), souhlasné stanovisko dalo ministerstvo zemědělství.

Žádat o škody způsobené kormoránem mohou rybáři na základě úpravy v zákoně o náhradách škod způsobených zvláště chráněnými živočichy. Mezi ty kormorán nepatří od roku 2013, což MŽP návrhu vytýkalo. Podle něj jde o nesystémové řešení.

Šalomoun řekl, že návrh poslanců je prodloužením dočasného stavu. Stát obnovil odškodňování rybářů od roku 2018, i dvě předchozí novely se týkaly vždy tří let. Vláda podle něj návrh za nesystémové řešení nepovažuje . "Koncepčně v tom, aby se nějaké náhrady poskytovaly, problém není," řekl. Ministerstvo financí v připomínkách uvedlo, že stát od roku 2018 do současnosti na náhradách škod kormoránem vyplatil 137,6 milionu korun.

Poslanci v návrhu uvádí, že kormorán je kvůli dlouhodobé "neodůvodnitelné ochraně" ze strany EU i členských států stále přemnožený, a není předpoklad, že by se jeho populace v dohledné době snížila. V návrhu také argumentují tím, že kormoráni působí značné škody na rybách a každý jedinec přímo zkonzumuje v průměru 0,5 kilogramu ryb za den a další ryby fyzicky poškodí či minimálně stresuje. Zároveň navrhovali, aby se návrh projednal ve zrychleném řízení a poslanci ho tedy mohli schválit již v prvním čtení.

Ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek ČTK sdělil, že rybáři dostávají pravidelně na odstřel kormoránů výjimky, a je tedy nesmyslné, aby stát zároveň vyplácel náhradu škody.

Uvedl, že kormoránů velkých v ČR dlouhodobě hnízdí stále stejné množství, zhruba 300 až 400 párů, které působí minimální škody. "Pravidelně, hlavně v období od podzimu do jara, se u nás zdržují hejna nehnízdících kormoránů se severu, z hnízdišť na Baltu. Ti jsou vysoce mobilní a přestože se jich u nás ročně odstřelí přes pět tisíc, stále je jich u nás kolem 10.000. Hejna se pohybují, to dnešní bude zítra třeba v Německu a na jeho místo přiletí jiné z Polska. Proto je nesmysl se domnívat, že lze počet kormoránů snížit," doplnil. Střílení ptáků podle něj vede hlavně k vyplašení hejna, které se pak jen přesune jinam.

Náhrady by podle poslaneckého návrhu měly zůstat stoprocentní, stát by tedy mohl podle předkladatelů vyplácet odškodnění v průměru kolem 50 milionů korun ročně. Kompenzace by se ale týkaly prokázaných přímých škod, tedy způsobených konzumací, nikoli nepřímých, vzniklých například poraněním a druhotným úhynem ryb.

Zdroj: ČTK, Praha, 26. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.