Přihlásit

Závora omezila provoz kolem památníku Žižky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedávno umístěná závora měla zabránit, aby si auta krátila cestu kolem Památníku Jana Žižky nedaleko Trocnova na Českobudějovicku. Jenže ji nepovolil krajský úřad.

Podle jeho rozhodnutí má opatření proti nájezdům nepovolaných vozidel ve své žádosti vady a musí se opakovat. Jihočeské muzeum, kterému památník i s přilehlým archeoskanzenem patří, přitom chtělo tímto způsobem upravit provoz. Podle vedení muzea vede kolem účelová komunikace se značkou zákaz vjezdu, ale to nestačí. „Řidiči si po ní zkracují cestu a ignorují ji,“ uvedl ředitel muzea František Štangl.
Protože je po otevření části archeoskanzenu v podobě středověké vesnice návštěvníků u rodiště Jana Žižky stále více, chce muzeum pro řidiče zavést pořádek. Závora na dálkové ovládání měla být odemykatelná pro správce památníku, myslivce a majitele lesa, kteří si mohou zažádat o ovladač. Stavbu povolil příslušný městský úřad v Trhových Svinech, proti tomu ale přišlo na kraj několik odvolání. Námitky má třeba tamní myslivecký spolek nebo vlastníci lesa. Namítají, že otevírání závory bude komplikované a pevná překážka jim brání ve výkonu vlastnického práva.
„Těch vlastníků je víc, někteří až z Prahy. Jak se bude řešit, když jim bude les ošetřovat najatá firma? Většina z nich o tom ani neví,“ namítá jeden z vlastníků lesa a předseda osadního výboru Radslavic u Borovan Bohuslav Vacek.
Právě neoslovení všech vlastníků lesa v řízení k umístění závory považuje kraj za jednu z vad žádosti, kterou zamítl. Odmítl i návrh muzea, aby ovladač dostali pouze vybraní členové mysliveckého spolku, protože mohou terén kontrolovat pěšky a vjezd pro auta nepotřebují. Závora měla být jen jedna při příjezdu od borovanských osad Trocnov a Ostrolovský Újezd, a to na příjezdové silnici k památníku patřící Jihočeskému kraji. Podle současného rozhodnutí se musí celý proces žádosti opakovat.
O Památník Jana Žižky s novým archeoskanzenem a středověkou vesnicí je v současnosti velký zájem. Jihočeské muzeum chce projekt dokončit příští rok. „Provoz tu ale bude až pětinásobně větší, počítá se s 50 tisíci návštěvníky. Zatím nabízíme současné parkoviště, ale připravujeme nové pro 250 stání. V létě tu máme různé kulturní akce včetně divadelních představení,“ popsal správce Miroslav Petrovský.
O výjimečnosti památníku nepochybují ani odpůrci závory. Vadí jim však chování některých lidí, kteří po sobě zanechávají odpadky a jsou vůči správcům agresivní. Nedávno vandalové poničili informační tabule na tamní naučné stezce. A myslivci mají obavy z plašení zvěře.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 14. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.