Přihlásit

Za zvěřinou na jistotu (Magazín Víkend DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žádné dlouhé řeči o konceptu, na stránkách Hotelu Diana mluví za jeho kuchyni LÁKAVÉ POLOŽKY úsporného jídelního lístku a seznam výtečných vín. Majitelům už stačí jen dodat: "Jste srdečně vítáni."

Předesílám, nemusíte být jen "zvěřinoví", abyste v Dianě zažili kulinářské blaho, avšak když se v tom správném čase zeptáte, kam na ni v Praze zajít, pošle vás devět labužníků z deseti okamžitě sem. A ten desátý za moment: "Je to ten hotel mezi vilkami v Kyjích a bude lépe, když se tam objednáte." Mívají tam totiž nabito - rodinný podnik fungující dvacátým rokem má tu nejlepší pověst.
Máme štěstí. Chceme na oběd a ještě minulý měsíc bychom ostrouhali, do restaurace se totiž celý loňský rok dalo zajít jen na večeři, ale právě obnovili i polední nabídku. A protože je čas zvěřiny - ostatně výzdoba tří sálů včetně stálezelené zimní zahrady je stylově lovecká - odpovídá tomu i jídelní lístek. S předkrmy a moučníky pouhých sedmnáct položek, ale vymazlených. Dá práci rozhodnout se, zda bude lepší bažant na hroznovém víně s vlašskými ořechy, dančí kýta či křepelka na másle. Rajská, houbová, na paprice, s mandlemi... Člověk by si dal od všeho trochu. Láká i candát z Bodamského jezera, ale přišli jsme přece na zvěřinu: "Takže to bude jeden jelen na houbách a kanec po lesnicku." "A k pití?" Se zvěřinou se snoubí většinou červené, ale můj doprovod raději bílé a objednal si kance. Obsluhu však nezaskočí. "Myslím, že k tomu půjde krásně Pinot blanc z Alsaska. Vyzkoušejte," radí.
Dobrá volba, stejně jako doporučené červené z Rhony s jelením masem. Jen jediná drobná výtka, sklenička je trochu cítit, což se občas stane. Jinak nutno říci, je tu krásně čisto. Pozoruji lustr z paroží a už jsou tu předkrmy. V silném zvěřinovém vývaru je bohatě zeleniny, velikých kusů křehkého masa, zdobí ho čerstvá petrželka, dojídám do poslední kapky. I srnčí paštika je výborná, výtečně ochucená. K tomu rustikálně humpolácké kusy chleba, z nichž trháme menší kousky. Je trošku tužší, ale dobrý.
Pohled na hlavní jídla prozrazuje, že vyhlášený maminčin koláč už si na závěr nedáme. A pokud dojíme, jsme opravdu pašáci.
Velký špalek jelení pečeně provázejí dva špekové knedlíky, brusinky a čerstvý tymián. Maso prošpikované dobrou slaninou se jen rozpadá, je výborně odleželé, skvěle připravené a s houbovou omáčkou s výraznou chutí podpořenou množstvím hub a s dobrým špekovým knedlíkem opravdu zážitek.
Také kance je na talíři dobře pro hladového dřevorubce. Maso je krásně vláčné, v lahodné švestkové omáčce s mandlemi, tagliatelle lehce osmahnuté na másle k nim tvoří výtečný doprovod, jen s množstvím omáčky se dlouhé nudle trochu hůře jí. Pozorná obsluha nás zláká i pro dezert na půl - po sorbetu prý trochu slehne, což je slovo do pranice a teplá hruška v máslovo-karamelové omáčce k němu opravdu stojí za to. A když nám ještě na závěr majitel pustí letitý orchestrion, je jasné, že na ten maminčin koláč se sem vrátíme. Nejen na něj.

***
Z jídelního lístku
Srnčí paštika s brusinkami 95 Kč
Zvěřinový vývar 95 Kč
Jelen pečený na houbách se špekovým knedlíkem a brusinkami 295 Kč
Kanec po lesnicku se švestkami a mandlemi, tagliatelle 95 Kč
Hruška v karamelu s brusinkami a hruškovým sorbetem 95 Kč

Hotel Diana u Kuchařů
Adresa, kontakt, otevírací doba: Slévačská, Praha 9 Kyje, otevřeno denně 12-22 hodin,www.hoteldiana.cz
Cenová úroveň: ceny vyšší, tři chody plus nápoje na osobu 700 Kč

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.