Přihlásit

Česká společnost ornitologická chce založit ptačí park ve Zbudovských Blatech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká společnost ornitologická (ČSO) chce založit ptačí park ve Zbudovských Blatech, která jsou na rozhraní Českobudějovicka a Prachaticka. Za pět dní na projekt věnovalo 1200 dárců tři miliony korun na vykoupení pozemků. Šlo by o pátý ptačí park ČSO v Česku. V tiskové zprávě o tom informoval ředitel společnosti Zdeněk Vermouzek.

"Úspěch obnovy přírody v ptačích parcích je nesporný, stejně jako úspěchy mnoha dalších obnovených projektů. Abychom zvrátili krizi biodiverzity a klimatu, opravdu již nestačí přírodu pouze chránit tam, kde nám zbyla, ale je potřeba ji aktivně obnovovat," uvedl.

Ptačí park ve Zbudovských Blatech by se měl rozkládat na ploše minimálně 50 hektarů. Podle Vermouzka je projekt signálem pro Evropský parlament, který začne ve čtvrtek rozhodovat o evropském nařízení na obnovu přírody Nature Restoration Law. Jeho hlavním myšlenkou je zastavit ubývání druhů. "Jde o klíčový zákon. Obnova přírody přitom může mít různou podobu od odstraňování nepotřebných hrází na řekách a rušení odvodňovacích systémů až po šetrné hospodaření na polích a v lesích," řekl Vermouzek.

Zbudovská Blata představují jedny z nejrozsáhlejších luk v celém Česku. V minulosti zo bylo místo, které velmi využívali luční a mokřadní ptáci. Ačkoli bylo území ve druhé polovině 20. let odvodněno, dodnes zůstává zajímavou lokalitou s ornitologickým potenciálem. Je tu například poslední hnízdiště vzácného břehouše černoocasého.

Náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) uvedl, že kraj je připravený s ČSO spolupracovat. "Ptačí park Zbudovská Blata považuji za krásný a přínosný projekt," řekl ČTK.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 13. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.