Přihlásit

V Chile řeší záhadný úhyn tisíců kormoránů, o ptačí chřipku nejde (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chilské úřady řeší záhadný úhyn nejméně 3500 kormoránů, kteří se našli na pobřeží nedaleko přístavu Coquimbo na konci května. První testy totiž vyvrátily domněnku, že zemřeli na ptačí chřipku. Informovala o tom agentura AFP. Ptačí chřipka sužuje pobřeží Chile od koncem loňského roku a způsobila tam smrt tisíců tučňáků, pelikánů či lachtanů.

"Nikdy dříve jsem nic takové tady neviděl. Tolik mrtvých ptáků, je to hrozné," řekl AFP místní rybář Edison Alfaro. Podle Jorgeho Mautze, který je regionálním ředitelem vládního úřadu pro zemědělství a chov zvířat, zatím není jasné, co úhyn takového množství těchto černobílých ptáků způsobilo.

Kormoráni guánoví, kteří žijí na pobřeží Chile, Peru a Ekvádoru, patřili svého času k největším "producentům" hnojiva zvaného guáno. Trus tohoto druhu kormoránů a některých dalších mořských ptáků je velmi ceněným hnojivem s vysokým obsahem dusíku, fosforu a draslíku.

Guáno bylo v předminulém století i nejdůležitějším vývozním artiklem Peru. Ve druhé polovině 19. století dokonce kvůli ostrovům s bohatými ložisky guána vypukla takzvaná tichomořská válka. Boje mezi Chile, Peru, Bolívií a Ekvádorem na straně jedné a Španělskem na straně druhé začaly poté, co se Madrid pokusil ostrovy Chincha u pobřeží Peru znovu kolonizovat.

Zdroj: ČTK, Santiago de Chile, 4. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.