Přihlásit

Odstřel vlků nebude fungovat, kritizují farmáři (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novinka ministerstev zemědělství a životního prostředí je podle chovatelů ovcí příliš složitá a moc jim v boji s útočícími vlky nepomůže

Farmáři na Broumovsku ve východních Čechách se už roky snaží prosadit povolení odstřelu vlků. V podstatě každý týden tam některý z chovatelů přijde o zvířata. Největší z místních farmářů, Jan Šefc, pravidelně večer sedá

do terénní toyoty, vezme poplašné náboje do plynové pistole a objíždí své pastviny, kde má přes tři tisíce ovcí. Aby od ohradníků odehnal vlky, kteří mu ovce zabíjejí. Loni mu i tak vlci zadávili na čtyřicet zvířat. Začátkem května ministerstvo životního prostředí spolu s ministerstvem zemědělství povolilo na území Česka odstřel vlků.
Avšak jen ve výjimečných případech a podle zdlouhavého plánu, kterému farmáři ani myslivci příliš nerozumějí. „Návrh ministerstva je k smíchu.
To jako když nám vlk sežere ovce, tak mu řekneme, ať počká, dá nám občanku a půjdeme to řešit na komisi?“ říká naštvaně Jan Šefc. „Vždyť je to absurdní. Vlci, jak se tu rozmnožují, tak se pohybují až u Náchoda. Už dávno jsme v povodni, ale furt chodíme jen po břehu a přemýšlíme, co budeme dělat. Tohle už není sranda. V Německu, když se objeví smečka vlků u chovů, tak mají myslivci právo je všechny vystřílet,“ dodává.

Není vlk jako vlk

Lidovečtí ministři životního prostředí a zemědělství Petr Hladík a Zdeněk Nekula se shodli na pohotovostním plánu, který specifikuje kritéria pro posouzení chování konkrétního vlka na škále od přirozeného po problematické a stanovuje další postup.
„Vlk se v posledních letech vrací do české krajiny, kam také patří. Jako vrcholný predátor pomáhá v regulaci přemnožené spárkaté zvěře, která poškozuje lesy a působí škody zemědělcům. Je ale nutné, abychom byli připraveni i na případy, kdy někteří vlci mohou představovat riziko,“ uvedl k novému opatření Hladík. „Případní problematičtí vlci budou loveni ve veřejném zájmu, aby se předešlo případným kritickým situacím, které by mohli tito jedinci způsobit,“ doplnil Nekula. V každém regionu bude podle nového plánu ustanovený takzvaný pohotovostní štáb. V něm budou zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny, krajských úřadů, Českomoravské myslivecké jednoty či policie. Přizváni budou i zástupci dotčených obcí a odborníci na danou problematiku.
Než bude odstřel konkrétního vlka povolen, budou muset chovatelé konkrétně prokázat jeho „problematické chování“ a to, že vyčerpali veškeré jiné možnosti, jak svá napadaná stáda ochránit. Jak dlouho bude celý proces schvalování odstřelu trvat, není z informací ministerstev jasné.

„Nic nebude fungovat“

Farmářem, jemuž vlk zabil ovce, je i starosta Vernéřovic na Broumovsku a člen Svazu chovatelů ovcí a koz Tomáš Havrlant, který svá stáda každou noc před vlky zavírá. „Navenek vypadá návrh jako pokrok, ale je to jen řešení, které nebude fungovat. Než by někdo povolil odstřel, bude se muset vyzkoušet plašení šelem, uspání a přemístění jinam, různá další opatření, sledování pomocí obojku a další věci,“ stěžuje si.
Podle plánu ministerstev bude informace od chovatelů o problematických vlcích přijímat zmíněná Agentura ochrany přírody a krajiny, která vyhodnotí, zda se v hlášených případech skutečně vůbec jedná o vlka. Podle závažnosti pak aktivuje pohotovostní štáb, který rozpracuje plán opatření. Problematické chování konkrétních vlků může mít podle Hladíka různý charakter, intenzitu i příčiny. Proto mají být v pohotovostních štábech zastoupeni všichni, kterých se problematika týká, včetně ochránců přírody nebo myslivců.
„Jestliže vlk nadále strpí člověka na vzdálenost kratší než 30 metrů nebo se k němu aktivně přibližuje, je namístě přistoupit k ovlivnění chování systematickým použitím adekvátních metod plašení či zastrašování,“ píší ministerstva. A konkrétně zmiňují například střílení do vzduchu slepými náboji nebo použití petard, což už teď někteří farmáři dělají. Pouze v krajním případě, kdy vlk může ublížit člověku nebo opakovaně likviduje stáda farmářů, povolí resorty jeho utracení.
„Nic z toho fungovat nebude, vlci se rozšiřují nekontrolovaně, a protože jsme ovce začali na noc zavírat, tak největší škody teď mají chovatelé skotu, kterým strhnou mladá telata,“ uzavírá Havrlant, jenž stejně jako mnoho dalších farmářů postup navrhovaný ministerstvy kritizuje.

***

652 ovcí usmrtili loni vlci v České republice.

50 kusů skotu usmrtili loni vlci v České republice.

Jak na vlky

Z nového plánu ministerstev * Informace o problematických vlcích bude přijímat Agentura ochrany přírody a krajiny. Když bude třeba, aktivuje pohotovostní štáb, který rozpracuje plán opatření pro konkrétní případ – například vyzve chovatele k zesílení monitoringu vlka či doporučí omezit šelmě přístup k potravě (tedy uzavírat ovce apod.). * Jestliže opatření nebudou dostatečně efektivní a vlk nadále strpí člověka na vzdálenost kratší než 30 metrů nebo se k němu aktivně přibližuje, doporučí štáb použití adekvátních metod plašení či zastrašování – střílení do vzduchu slepými, použití světlic či petard. * Pokud chovatelé vyčerpají všechny možnosti ochrany před vlkem a on bude stále útočit na jejich stáda, bude možné přistoupit k odstranění jedince. Realizaci navrhne předseda štábu.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 16. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.