Přihlásit

Rezervace divokých koní u Milovic prodloužila smlouvu s městem do roku 2034 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vedení rezervace u Milovic na Nymbursku, kde žijí divocí koně a pratuři, prodloužilo smlouvu o zapůjčení pozemků městem do roku 2034. Smlouva platila do roku 2024. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Rezervace vznikla v roce 2015, je též na pozemcích Středočeského kraje a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK). Ředitel ochranářské společnosti ČTK řekl, že smlouvy s krajem a AOPK končí později než ta s městem a o jejich prodloužení se bude jednat.

Dostál a starosta Milovic Milan Pour (ANO) prodloužili smlouvu v pátek. "Město Milovice bylo první, které dalo našemu projektu důvěru. Rezervace v roce 2015 vznikla na 40 hektarech městských pozemků. Jsem proto rád, že jsme s předstihem podepsali smlouvu, která rezervaci zajišťuje další existenci. Je to důležité pro její financování," uvedl Dostál.

Velcí kopytníci jsou v rezervaci atraktivním turistickým cílem, podle Dostála ji navštěvuje na 100 000 lidí ročně. Především ale divocí koně a pratuři pečují o biologicky cennou krajinu. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.

Zdroj: ČTK, Milovice (Nymbursko), 13. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.