Přihlásit

Zvířata ve městech přinášejí vážná zdravotní rizika (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kdysi byly vítaným zdrojem přivýdělku, byť chov nutrií byl pracný a rozhodně to nebyly lehce vydělané peníze. Dnes už chovy pro kožešinu neexistují a zvířata se rychle adaptovala v městských potocích a řekách. Potkat je lze i v Brně, například u Lidlu pod mostem u říčky Ponávky pod rušnou komunikací v Opuštěné.

Vědci z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU se volně žijící živočichy chystají zkoumat. Nejen nutrie mohou být za přenosem chorob nebo parazitů na domácí mazlíčky i na člověka. Výstupem dvouapůlletého projektu by měl být návod pro města, jak výskyt či přemnožení čtyřnožců řešit a jak o nich hovořit s veřejností.
Výzkum, který je naplánován do prosince 2025, se nezaměřuje pouze na nutrie. „Projekt se týká středně velkých a velkých savců, takže předpokládáme živočichy od velikosti kuny až po prase divoké. Kromě zvířat divokých, která se zcela cíleně vydají z volné přírody do útrob města či na jeho okraje, se zaměříme i na druhy, které si zvykly na přítomnost člověka a staly se stálými obyvateli města, jako je liška, jezevec, kuna nebo zajíc, ale i druhy domácí a toulající se, jako je například kočka domácí,“ uvedl Jakub Drimaj z Ústavu ochrany lesů a myslivosti LDF MENDELU.
Podle něj divoká zvířata ve městech hledají alternativní potravní zdroje či pocit bezpečí před predátory a myslivci. Vědci se zaměří i na vodní prostředí a nepůvodní druhy vázané na vodu, jako je nutrie říční, ondatra pižmová či mýval severní. Savci jsou možnými přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy skrze klíšťata, liška je hlavním rezervoárem tasemnice, která způsobuje závažné onemocnění jater. „Lišky, jezevci a divoká prasata jsou hostiteli svalovce stočeného,“ dodal vědec.

Zdroj: Právo, 12. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.