Přihlásit

Škody po divočácích řeší i ombudsman (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zemědělci, kterým úrodu zničí lesní zvěř, často nemají na kom vymáhat škodu. Zodpovědnost mají zpravidla myslivci, na jihu Moravy je ale řada území bez správce.

Divoká zvěř na Břeclavsku dělá nájezdy na úrodu místních zemědělců, nekontrolovatelně se množí a často vběhne pod kola aut. O honitbu Poštorná se totiž kvůli právním tahanicím už tři roky nikdo nestará. Na problém, který se týká i dalších území na jihu Moravy, upozornila včera zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.
Přemnožená divoká prasata trápí i obyvatele Adamova na Blanensku. "Tolik jich tu nikdy nebylo. Město je obklopené lesy a divočáci přicházejí v noci na zahrady domů za potravou," uvedl místostarosta Adamova Jiří Němec. Podle něho už radnice letos řešila několik desítek stížností.
Také na Břeclavsku černá zvěř likviduje zemědělcům úrodu. "Honitba je tu zrušená několik let a stále čekáme na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který řeší spory jejích bývalých nájemců. Jakmile rozhodne, může vzniknout nová honitba a bude nový správce," řekla vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Hana Hřebačková. Poté mohou lidé vymáhat škodu, kterou jim zvěř způsobí.

Milionové škody
Odpovídá za ně totiž ten, kdo zajišťuje honitbu. "Zákon o myslivosti nepočítá s tím, že honební pozemek nemusí nikdo obhospodařovat. V republice je přes pět tisíc honiteb, které si může někdo pronajmout. Myslivci v nich mají často problém se mezi sebou dohodnout. Právní spory se pak vlečou roky a o území s divokou zvěří se nikdo nestará," upozornila zástupkyně ombudsmana Seitlová.
Když zvěř nikdo neloví, roste její počet. "Zejména u divokých prasat je riziko přemnožení obrovské. Myslivci nestřílejí ani nemocná a zraněná zvířata. Také je nepřikrmují, takže zvěř hledá potravu na polích. Škody jsou každoročně několik milionů korun," podotkla Seitlová.
Kancelář ombudsmana se snaží ministerstvo zemědělství na problém upozornit už několik let. Kromě zanedbávání péče o lesní zvěř jí vadí hlavně beznadějné postavení zemědělců, kterým zvířata zničí úrodu. "Ministerstvo zatím nepředložilo žádný návrh, jak poškozování vlastnických práv zabránit," řekla zástupkyně ombudsmana.

Častější nehody
Přemnožená zvěř je také častou příčinou dopravních nehod. "Na Blanensku policisté do letošního října šetřili sedmačtyřicet havárií, při kterých se auto srazilo se zvěří. Je to téměř jednou tolik než loni za stejné období, kdy jsme měli hlášených pouze šestadvacet těchto nehod," uvedla mluvčí blanenské policie Iva Šebková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.