Přihlásit

Platí zákaz vstupu do obory Soutok u Břeclavi kvůli zaplavení lužních lesů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kvůli zaplavení lužních lesů platí od dnešního dne do poloviny května zákaz vstupu do obory Soutok u Břeclavi. Zákaz na žádost Lesů ČR vyhlásil Městský úřad Břeclav, který o tom informoval na svých internetových stránkách. Vodohospodáři lužní lesy v okolí Dyje zaplavili po vytrvalých deštích z minulého týdne, aby regulovali průtok. V sobotu dosáhly jihomoravské řeky na čtyřech místech druhého povodňového stupně.

"S ohledem na současné průtoky v řekách Dyji, Moravě a Kyjovce a zaplavení rozsáhlých komplexů lužních porostů požádaly Lesy ČR městský úřad o dočasné omezení vstupu veřejnosti do obory Soutok v katastrálních územích Břeclav a Lanžhot. Veřejnost může být ohrožena na zdraví a životě při vstupu a pohybu v zaplavených částech lesních porostů," uvedl úřad.

Současná obora Soutok by se podle plánů ochránců přírody měla změnit na Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Soutok o rozloze 12.000 čtverečních metrů. Území je největším komplexem lužních lesů ve střední Evropě.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.

Zdroj: ČTK, Břeclav, 17. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.