Přihlásit

V Srnčím dole v Jablonci vzniknou tůně i místa ke sportu a odpočinku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Soustava sedmi tůní, která zadrží vodu, ale také místa ke sportování a odpočinku, by měla vzniknout v areálu Srnčí důl v Jablonci nad Nisou. Na projekt zhruba za milion korun získal spolek Milujeme Jizerky po 400 000 korunách od města Jablonec nad Nisou a z dotačního programu Libereckého kraje. Cílem je zadržet dešťové vody v soustavě sedmi zasakovacích tůní, zvýšit biodiverzitu a zlepšit biologickou stabilitu území, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Vedle vytvoření sítě tůní plánuje spolek ve spodní části areálu umístění laviček a informačních tabulí, v plánu je také workoutové hřiště. "Chceme, aby oblast Srnčího dolu byla znovu přístupným a příjemným místem pro lidi, kteří si sem půjdou třeba zasportovat nebo užít hezké odpoledne v přírodě," doplnil za spolek jeden z jeho zakladatelů Daniel Honzig. Cílem podobných projektů je ale podle něj také zmírnění rizika záplav v obydlených oblastech v podhůří Jizerských hor.

Spolek Milujeme Jizerky založili dva jablonečtí rodáci Stanislav Dubský a Daniel Honzig, které spojila láska k přírodě a Jizerským horám. Cílem spolku je snaha o zachování krás Jizerských hor pro další generace a propojení lidí s přírodou. Spolek se zaměřuje na realizaci projektů na zadržení vody v krajině – od sázení stromků až po rekultivaci prostorů poškozených těžkou lesní technikou. Za dobu svého působení se už členům spolku a dobrovolníkům podařilo vysázet přes 3000 stromů v Jizerských horách a jejich podhůří.

Díky spolku vznikla edukační stezka v Hejnicích, v oblasti Kateřinek se podařilo zrekultivovat bezmála kilometr dlouhou přibližovací linku, po níž se v minulosti pohybovala těžká technika při těžbě dřeva, a přilehlé vytěžené holiny. Díky rozrušení terénu teď lokalita dokáže zadržet až čtyři miliony litrů dešťové vody ročně a významně tak pomáhá v boji se suchem. Dubský a Honzig se také snaží poučit návštěvníky hor o výhodách udržitelného turismu a pomáhají s úklidem v přírodě. Každoročně také pořádají takzvané Dobrotýdny, při nichž se už podařilo získat přes 150 000 korun pro handicapované.

Zdroj: ČTK, Jablonec nad Nisou, 31. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.