Přihlásit

Černá zvěř decimuje zahrádky i v Brně (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáků výrazně přibylo, řádí už také na území Brna. Ničí zahrádky, především na severu. V Králově Poli, Soběšicích, na Lesné, v Obřanech.
Po nočních nájezdech vypadá taková zahrada, mnohdy okrasná, jako by jí projel traktor. Poničený plot, rozryté záhony, skalky, zničené menší porosty. "To snad není možné!" rukama lomí majitelé.
Magistrát města Brna uděluje výjimky, tedy povolení k odstřelu i v nehonebních pozemcích - zahradách. Hony v těchto dnech probíhají také tam, jenže myslivci jsou opatrní. "Zahrady bývají obydlené, někde lze dostřelit až k panelákům. Je to nebezpečné, rádi to neděláme. Něco jiného je střílet například v okolí Brněnské přehrady," řekl Právu hospodář Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla.
Upozornil však, že podmínky pro divočáky vytvářejí sami zahrádkáři. Nabízejí nesklízená jablka, švestky, ořechy; spousta zahrad je zjevně opuštěných. A v noci pak přicházejí desítky kusů černé zvěře do zahrad rovněž v okolí sv. Antoníčka, v Divišově čtvrti a vlastně všude. Protože jsou všežravci, likvidují také bažanty a malé zajíce, i proto jejich stavy klesají, dodává hospodář. Podle jiného brněnského myslivce divočáci i za dne vyžírají žlaby koním v jezdeckém areálu Panská lícha mezi Lesnou a Soběšicemi.
Na jaře myslivci odhadovali v Brně mimo obory na 170 divočáků, nyní jich může být až dvakrát více. Problém je to celostátní. Zatímco v roce 2000 bylo v Česku odloveno 67 000 divokých prasat, o deset let později dvojnásobek. Jejich celkový stav odborníci odhadovali vloni na více než 200 000, letos je číslo o desetitisíce vyšší. Jako příslovečná prasata v žitě se divočáci mají v lánech řepky olejky a kukuřice. V Adamově na Blanensku přicházejí divočáci až mezi paneláky, vyžírají pohozené odpadky. A oči pro pláč zbývají tamním zahrádkářům po nočních nájezdech. Kanci, bachyně i selata likvidují okurky, červenou řepu, vše, na co narazí. Více než sedmdesátiletí obyvatelé něco takového nepamatují. Adamovští myslivci jen do půli letošního října ulovili 350 divočáků, přitom v plánu na celou sezónu měli 330 kusů.
Živěla i jeho kolegové navrhují, aby myslivci mohli střílet vyšší počet rovněž starších kusů, převážně bachyň.
Brněnští myslivci střílejí i v zahrádkářských oblastech, někdy jim ale zbytečně komplikují život nepoučení občané. "Děláme pasti, na hromadu starého ovoce položíme zabitou srnu. V noci pak čekáme a střílíme. Jenže lidé mnohdy zděšeně volají na úřady, že někde leží mrtvá srna, bývá kolem toho zbytečný rozruch, zaměstnává to hodně lidí," dodává hospodář Živěla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.