Přihlásit

Vítejte! Vlci překročili hranice (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve Šluknovském výběžku je první vlčí smečka. Kde se usadí? Mohl by jí vyhovovat bývalý vojenský prostor Ralsko?

Českolipsko
Je to jasné. Vlci se vrátili do severních Čech. Po ohledání stržených ovcí u oblasti Velkého Šenova je zřejmé, že vlci jsou už i na české straně.
Kromě fotopasti u německého Hohwaldu vyfotografoval vlka také německý zemědělec. Jeho fotka, zachycující vlčí mládě, je důkazem toho,že na hranicích se začala pohybovat celá smečka, nikoliv jen v říjnu zachycený osamělý běžec. Dalším důkazem o výskytu smečky jsou fotografie letos narozené vlčice, která byla v sobotu 24. listopadu nalezena mrtvá u silnice nedaleko hranic poté, co ji srazilo auto.
"Návrat vlků na sever Čech je vzhledem k postupnému rozšiřování německé populace vlka v posledních deseti letech očekávanou a radostnou událostí. Vzhledem k pohyblivosti těchto šelem nepředpokládáme, že by se zastavily na státní hranici," komentuje návrat vlků Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Ralsko - vlčí ráj?
Právě to, kde se usadí vlčí smečka, která překročila hranice, bude teď z hlediska Českolipska zajímavé sledovat. V německé Lužici se vlci pohybují i v průmyslové krajině, například v okolí hnědouhelné elektrárny. "Je otázka, zda si vlci pro případné usídlení vyberou hojně navštěvované oblasti jako je třeba národní park České Švýcarsko. Příhodnější by spíše mohly být bývalé vojenské prostory, jako je oblast Hradčan na Českolipsku," míní Tomáš Salov, mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko
Lidé se vlků nemusí bát. "Zkušenosti z Německa ukazují, že vlk není lidem nebezpečný. Úmrtí způsobené vlkem ostatně nebylo v Evropě doloženo více než sto let. Oni sami to nemají jednoduché. Podobně jako další divoká zvířata, i vlky ohrožují střety s dopravou nebo pytláci," řekl Miroslav Katel z Hnutí Duha.
V Lužici se vlci živí hlavně srnčí zvěří, ta tvoří dokonce víc než polovinu jejich jídelníčku. Druhý největší podíl připadá na jeleny, méně na divoká prasata a velmi malou část zaujímají zajíci a ptáci. Vlci zabíjejí i domácí zvířata, hlavně ovce. Z německých analýz však vyplývá, že hospodářská zvířata tvoří méně než jedno procento vlčí potravy.

Zbraň na divočáky
Některé části Českolipska navíc trpí přemnožením spárkaté zvěře, takže působení jejího přirozeného predátora by nemuselo být na škodu. Na Českolipsku s přemnoženou zvěří bojuje například obec Prysk. "Někdy je to tu jako na safari. Laně i divočáci běžně probíhají obcí," řekl starosta Prysku Jan Sviták.
Stejně to vnímají i v Českém Švýcarsku. "Vlci pomáhají vytvářet v lesích rovnováhu a lesníkům snižují náklady na budované oplocenky a ochranu mladých listnáčů a jedlí," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.