Přihlásit

Zrzavé modelky si rády pospí, zjistil ašský fotograf (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řadu let už dokumentuje Pavel Černý přírodu Ašska. Nejvíc ho uhranuly lišky.

AŠ Už roky zachycuje amatérský fotograf Pavel Černý z Aše volně žijící zvířata v jejich přirozeném domově. Jakmile za sebou zavře dveře domova, má oči na stopkách a prst na spoušti. Zvěčňuje všechny zástupce fauny, nejraději má ale lišky. Rezavé krásky se mu daří zachytit v pozicích, jaké jsou vlastní zkušeným modelkám. Teď v předjaří míří nejčastěji do okolí lesů, na louky a pole, kam se jeho oblíbenkyně vydávají na lov myší.
„Březen je dobou, kdy lišky mají obrovskou spotřebu energie. Často se krmí a hodně loví, hlavně myši. Říká se, že myškují. To je takový zvláštní způsob lovu, kdy liška vyskočí do výšky a padne do myší díry čumákem. Často tak loví i na sněhu. A s velkým úspěchem, protože dokáže přesně určit, kde vyhlédnutá kořist právě je,“ popisuje Pavel Černý, který už ví, že v lednu či únoru, kdy se lišky páří, takzvaně kaňkují, je zbytečné chodit do lesa za rozbřesku.

Když lišky myškují

Lišky si rády přispí a obstarat snídani se vydávají až kolem desáté dopoledne, nebo dokonce až kolem oběda. Když se ale dřív rozednívá a nebo svítí slunce, v pelechu je nic neudrží a za potravou se vydávají hned ráno.
„Právě z myškování bývají krásné fotky. Vypadá to, jako když dělá stojku,“ směje se Černý a ukazuje řadu fotek, na nichž skutečně liška stojící na hlavě vypadá, že cvičí gymnastiku nebo jógu.
„Jsou chytré a jsou to skuteční predátoři. Taková srnka je taky pěkná, ale časem si zvykne, že se kolem motá člověk. Ale liška, to je jiná. Tam jednou uděláte chybu a je konec. Už se stěhují. Lišky mi prostě tak nějak přilnuly k srdci. A to jejich myškování, to se často nad fotkou i zasměju. Zjistil jsem, že nejčastěji skáčou ze severu na jih. To mají při lovu nejvyšší úspěšnost,“ vysvětluje důvod, proč dává krasavicím s rezavým kožíškem přednost před ostatními zvířaty.
Do lesa chodí pokaždé, když má volnou chvilku. A za každého počasí. Nevadí mu sníh ani déšť. Dokumentuje nejen faunu, ale i flóru. Povedlo se mu tak získat řadu raritních snímků.
Například potkal a zdokumentoval lišku, která si v tlamě nesla kapra. Nebo vyfotil zvíře, které se zbavovalo zimní srsti tak, že každá polovina jeho těla vypadala úplně jinak. „Byl to zvláštní pohled. Jako by ty dvě půlky k sobě ani nepatřily,“ zamyslí se a dodává, že na svých toulkách přírodou fotí v podstatě všechno.

Fotí pro radost

„Lišky, srnky, motýly, ptáky s ptáčaty, výlovy rybníků. Fotím proto, že to mám rád a chci být lepší než myslivec, který zvíře chytne do optiky na nějakých dvě stě metrů, a když ví, že je to odstřelový kus, tak ho prostě skolí. Teprve pak se jde podívat. Kdežto já musím ke zvířeti co nejblíž, aby fotka byla co nejkvalitnější,“ popisuje Černý a dodává, že ne vždy se to povede. Úspěch ale za to stojí.
„Největší odměnou pro mne je, když po dlouhém čekání zvíře přijde, dovolí mi udělat pár snímků a pak se v tichosti vzdálit. Úplně nejlepší je, když se nerušeně pase nebo loví dál. Těžko se to vysvětluje, ale je to taková úžasná harmonie, co v té chvíli cítím. Někdy ale člověk ten okamžik zkazí a kouzlo je najednou pryč. A které roční období mám při fotografování nejraději? Nevím. V přírodě má každá doba něco do sebe. Teď už se těším na jaro, kdy příroda ožívá a člověk při toulkách přírodou může zahlédnout spoustu mláďat a třeba i malá liščata,“ dodává Pavel Černý.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 16. 3. 2023

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.