Přihlásit

MŽP uvolní 40 milionů korun na snížení počtu přemnožených hrabošů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na snížení počtu přemnožených hrabošů přispěje ministerstvo životního prostředí (MŽP) zemědělcům 500 korun na jeden hektar, celkově plánuje uvolnit 40 milionů korun. Řekl to dnes na tiskové konferenci náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Zároveň uvedl, že jeho úřad se spolu s ministerstvem zemědělství (MZ) dohodl na cíleném, nikoli plošném hubení hrabošů.

Zemědělci mohou podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana žádat o dotace od pondělí 6. března od 10:00, přičemž příspěvek má podle Hladíka sloužit na práce spojené s hubením hrabošů. K tomu mají zemědělci použít přípravky rodenticidy, které se aplikují do nor.

Povoleny jsou dva přípravky, a to Stutox II a Ratron GW v množství deseti kilogramů na hektar. Toto opatření zavedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) 21. února. Platné je do 21. června letošního roku.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) je situace nejkritičtější v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji. Jelikož se bude hraboš na jaře dále množit, dají se předpokládat značné rostoucí škody na úrodě.

"Cílenou podporou pro zemědělce jim pokryjeme zvýšené náklady na boj s hrabošem, a zároveň nepoškodíme životní prostředí. Situace se nesmí podcenit, je třeba využít všechny dostupné a povolené metody ochrany k omezení výskytu tohoto škůdce," řekl Nekula.

Podle Hladíka chce MŽP zabránit plošnému řešení situace, aby předešlo otravě jiných zvířat. Dodal, že plánovaných 40 milionů korun má pokrýt přibližně 80.000 hektarů zemědělské půdy.

Naposledy způsobili hraboši extrémní škody v roce 2019, také nejvíce na jižní Moravě. Kromě úrody obilí okusovali i mladé ovocné stromky, někteří ovocnáři tak přišli o část sadů. Chemické hubení hrabošů tehdy vzbudilo velký, převážně negativní ohlas mezi laickou veřejností, chemické hubení kritizovali mimo jiné i někteří ornitologové. V té době požadovali zemědělci výjimku, aby mohli jed rozhazovat na polích plošně, a přeli se se zástupci MŽP i přímo v terénu.

Zdroj: ČTK, Praha, 27. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.