Přihlásit

Obce či majitelé pozemků mohou čerpat z 29 milionů Kč na péči o krajinu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obce či majitelé pozemků mohou žádat o peníze v programu na péči o krajinu. Celkem jim bude k dispozici 29 milionů korun, uvedlo ministerstvo životního prostředí (MŽP) v tiskové zprávě. Žádosti nyní přijímá Agentura ochrany přírody a krajiny do pátku 17. března.

Smyslem programu je podle resortu zejména zlepšit dochované přírodní a kulturní hodnoty krajiny. Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) sdělil, že úspěšní žadatelé mohou peníze využít mimo jiné na ošetření památných stromů, na kosení luk, nebo na zabezpečení cest obojživelníků, kteří na jaře putují i po silnicích do míst, kde se rozmnožují.

"Kromě toho na přelomu února a března, také rozšíříme mozaiku podpory péče o českou krajinu, a to výzvou v programu Národní plán obnovy – Podpora přirozených funkcí krajiny. Z ní zamíří dotace na vytváření krajinných prvků, tedy na opatření na obnovu a tvorbu tůní a mokřadů, alejí nebo remízů," dodal Hladík.

Program péče o krajinu vznikl před 27 lety. Dělí se na tři podprogramy, které se zaměřují na konkrétní oblasti péče o krajinu. V rámci podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí (PPK B) získalo v roce 2022 podporu 582 projektů v celkové částce 40,7 milionů korun.

O finance mohou podle MŽP žádat fyzické i právnické osoby. Do výše 250 000 korun může žadatel dostat až 100 procent celkových výdajů daného projektu. Formulář žádosti je nutné vyplnit v Jednotném dotačním portálu Ministerstva financí.

Zdroj: ČTK, 20. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.