Přihlásit

Vědecká expedice našla v Austrálii tři nové druhy pavouků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Drobná skákavka nebo lovec, který se maskuje jako větvička, jsou mezi třemi novými druhy pavouků, které objevili vědci během expedice do odlehlé horské oblasti Austrálie. Informoval o tom zpravodajský server news.com.au.

Dvacet vědců a učitelů se vypravilo do oblasti poblíž hranice mezi australskými státy Victoria a Nový Jižní Wales na jedenáctidenní expedici nazvanou Alpine Bush Blitz. Jejím úkolem je katalogizovat druhy a zároveň v pravidelných vstupech informovat školáky.

Arachnolog Joseph Schubert našel tři dosud nepopsané druhy pavouků a doufá, že než výprava skončí, podaří se mu najít další.

"Většina lidí si pavouky spojuje s venkovními latrínami. Jde ale o nesmírně rozmanité druhy," řekl Schubert. Objevovat a zdokumentovat nové druhy je podle něj velmi důležité pro jejich ochranu, může se tak zabránit tomu, aby "neviditelné druhy" nevyhynuly. "Když nějaký druh není známý, nemůže být odpovídajícím způsobem chráněný," uvedl Schubert.

Mezi pavouky, které se mu podařilo objevit, je dosud neznámý druh maloočka se štítem na hrudi, nový příbuzný křižáka větvového s dokonalým způsobem maskování a třímilimetrová skákavka, která podle Schuberta vypadá jako "osmioké štěně".

Ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková označila nové nálezy expedice za fantastické. "Zhruba tři čtvrtiny australské biodiverzity stále čekají, až je věda objeví," řekla. "Programy, jako je Bush Blitz, nám pomáhají lépe pochopit australská přírodní prostředí, abychom v budoucnu mohli dělat rozhodnutí, která budou příznivější pro přírodu," dodala.

Zdroj: ČTK, Sydney, 17. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.