Přihlásit

Město Vsetín buduje v semetínském arboretu soustavu tůněk (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město Vsetín buduje soustavu tůněk v semetínském arboretu. Vodní prvek bude po loni otevřeném přístřešku a nedávno dokončeném výukovém včelíně dalším zatraktivněním arboreta, sdělila dnes ČTK mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Tůňky budou zadržovat vodu v krajině.

"Práce na terénních úpravách v arboretu by měly být dokončeny v nejbližších týdnech v závislosti na klimatických podmínkách. Povrchová voda ze svahu, na němž jsou vysázeny stovky dřevin, bude odvedena soustavou tří tůní a mokřadů do dolní části arboreta. Tůně obklopí kamenné zídky, potůček mezi nimi bude místy vyložen plochými kameny. Přes vodu povedou tři přechody, v jejichž blízkosti budou umístěny solitéry větších kamenů," uvedla mluvčí.

Projekt podpořila evropská dotace, partnerem je slovenské město Púchov. Kromě stavebních úprav v arboretu je součástí projektu také pořízení cedulek k rostlinám a stromům i publikace o fauně a flóře semetínského arboreta a parku v Púchově.

Rozpočet projektu je 1,53 milionu korun, dotace z evropských fondů by měla pokrýt asi polovinu nákladů. "Spoluúčast města činí 15 procent, zbytek doplatí ze svých prostředků Městské lesy Vsetín, které arboretum provozují," uvedla mluvčí.

Zdroj: ČTK, Vsetín, 18. 1. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.