Přihlásit

Aktivisté za práva zvířat na happeningu v Brně nabízeli místo kaprů vánoční psy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Protichůdné reakce vzbuzoval dnes odpoledne na Malinovského náměstí v Brně stánek nabízející „vánoční psy“. Aktivisté za práva zvířat z organizace Kolektiv pro zvířata tímto happeningem upozorňovali na zacházení s kapry při předvánočním prodeji. Někteří kolemjdoucí s argumenty aktivistů souhlasili, jiní je označovali za nesmyslné.

Ceník u stánku nabízel „psí maso“, na místě byl i „řezník“. Členky a členové organizace ale u stánku kolemjdoucím vysvětlovali, že se jedná o nadsázku a opravdové psí maso k dostání není.

„Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí. Chceme poukázat na paradox krutého zacházení s kapry a necitlivost vůči jejich utrpení na straně jedné a soucit se psy jako domácími mazlíčky na straně druhé. Podle aktuálních vědeckých poznatků přitom ryby vnímají bolest a strach na srovnatelné úrovni jako savci,“ uvedl Jakub Maceja z Kolektivu pro zvířata.

Podle něj jsou kapři před vánočními svátky vystaveni velmi krutému zacházení, které začíná už převozem ze sádek. „Ryby jsou vyhladovělé, vysílené a často poraněné či přidušené. Pro zvířata je již samotný transport v nevyhovujících podmínkách velmi traumatizující. Kapři zabití doma jsou na tom nejhůře, jejich utrpení se prodlužuje a jsou často zabíjení naprosto neodborně,“ doplnil Maceja.

Kolektiv pro zvířata upozorňuje, že pojídání kapra na Štědrý den nemá nijak dlouhou tradici, objevuje se až na přelomu 19. a 20. století. A kolemjdoucím u stánku s „psím masem“ nabízel také různé alternativy štědrovečerní večeře.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.