Přihlásit

V Žilině si nevědí rady s přemnoženými divočáky (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava
Podhorské obce na Slovensku čelí problémům s toulajícími se medvědy, v Žilině na severu země si zase nevědí rady s přemnoženými divočáky. Stáda divokých prasat se často pohybují u obytných domů na sídlišti na okraji města, v němž žije přes 84 000 lidí. Páchají škody na zahradách a ohrožují prý bezpečnost obyvatel.

"Situace je kritická. Problém s divočáky se neřešil několik let," řekl mluvčí žilinského magistrátu Pavol Čorba. Upozornil, že zvířata si našla cestu k lidským příbytkům poté, co je místní občané lákali na potravu. "Obyvatelé udělali chybu, že je přikrmovali," uvedl. Divočáci si na to prý zvykli, začali k lidských obydlím vodit také mláďata, s nimiž se pohybují i v okolí popelnic. Zatímco původně byli divočáci ve městě pokládáni spíše za místní atrakci, nyní jsou spíš na obtíž.

Nic nepomáhá
Město v minulosti uspořádalo s mysliveckým sdružením hony na divočáky. Ani po odstřelu více než 140 kusů se situace v okrajových částech Žiliny nezlepšila. Nepomohly ani pachové odpuzovače, výstavba plotu, účinkem se minulo rovněž vysekání keřových porostů, ve kterých se divočáci ukrývají. "Zvířata si našla jinou cestu do města," posteskl si Čorba.
Samospráva prý nemá další možnosti, aby dokázala účinně proti divočákům zakročit. "Pokud nedojde k útoku na člověka, příslušník městské policie není oprávněn použít zbraň," uvedl mluvčí. Střílet na divočáky nesmějí ani majitelé pozemků, na nichž se divoká prasata pohybují.
Odstřel mohou obvykle provádět pouze myslivci, kteří tak činí na základě stanovených kvót. Pro hon v obydlených lokalitách navíc platí přísnější podmínky. Úřady například musejí zajistit, aby se ve vymezených lokalitách nepohybovali lidé.

Nebezpečí útoku hrozí od bachyně
K střetům lidí s divočáky v městě naštěstí nedošlo. "Hlášení o napadení člověka jsme prozatím nedostali," poznamenal Čorba. Odborníci upozornili, že nebezpečí útoku hrozí zejména od bachyně, která má mláďata. Po zahradách, ale i v ulicích Žiliny se divoká prasata nepohybují pouze v noci. Podle místních obyvatel není žádnou raritou vidět divoká prasata na sídlišti i ve dne.
Obce pod Tatrami se zase potýkají s nechtěnými návštěvami medvědů. V obydlených částech vyhledávají kontejnery na odpadky, které jim nabízejí lehce dostupnou potravu. Ochranáři proto například instalovali elektrické ohradníky, které mají zákonem chráněné šelmě zabránit v přístupu k popelnicím."



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.