Přihlásit

Dvaadvacateráka i další jeleny můžete díky sněhu vidět u Srní (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SRNÍ
Sníh, který v noci na pondělí zasypal Šumavu, nabízí ideální podmínky pro pozorování jelenů v přezimovacích obůrkách parku. Jeleni nemají šanci najít ve volné přírodě dostatek potravy, a tak jsou v obůrkách, kde dostávají od myslivců řepu a jablka. Při krmení je pak můžete sledovat i vy.
Z pozorovacího místa u Srní je možné vidět i Krále lesa - dvaadvacateráka. Má pravděpodobně nejsilnější paroží na západní Šumavě - proto toto přízvisko.
"Krále teď vidíme při každém pozorování. V prosinci a na začátku ledna, když byla teplá zima, se jeleni ještě dostali k zemi a mohli brát paši (rostlinnou pastvu, pozn. red.). Teď už chodí do pozorovací obůrky," uvedl Jiří Kec, který má pozorovací obůrku u Srní na starosti.
Pozorovat jeleny mohou zájemci každé úterý, čtvrtek a sobotu od 12 do 15.30 hodin. "Návštěvníci si ale mohou dojednat i jiné termíny pro skupiny 20 až 30 osob. Sraz účastníků je v uvedenou dobu vždy na parkovišti u Hotelu Vydra," poznamenal mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.
Kdo na Srní dorazí, může jelenům přinést něco na zub. "Ideální jsou jablka, mrkev či řepa," uvedl Pechoušek. Loni na pozorovací obůrku u Srní přišlo více než 1300 lidí.

Pravidla obůrky
Zájemci se mohou objednat na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo v pracovní době na telefonu 731 530 235. Turisté by si měli vzít teplé oblečení, obutí a dalekohled. Vstupné je 20 korun. Kapacita je 30 lidí. Do srubu není možné vstupovat se psy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.