Přihlásit

V kraji přibylo žen se zbrojním průkazem, mají zájem o lov (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina
Mezi lidmi na Vysočině přibylo v minulém roce 835 zbraní. Naopak ubylo 218 držitelů zbrojních průkazů. Vyplývá to z výroční zprávy služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, která působí v rámci Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Úbytek počtu zbrojních průkazů a jejich držitelů je důsledkem trendu, který se v této oblasti pravidelně opakuje.

"V roce 2012 jsme evidovali 16 334 držitelů zbrojních průkazů, což je sice méně než v roce 2011, ale naopak o 163 více než ve srovnání s rokem 2010," charakterizoval vývoj za poslední tři roky Petr Gruber, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.
Mezi držiteli zbrojních průkazů je 1 063 žen. Těch na rozdíl od mužů osmnáct přibylo. Zájem žen o zbrojní průkazy je v poslední době spojen s jejich rostoucím zájmem o myslivost.
Nejvíce vydaných zbrojních průkazů (10 235) je na zbraně sloužící k ochraně života, zdraví či majetku, následují zbrojní průkazy na lovecké zbraně (8474) a sportovní zbraně (5863). Legálně držených zbraní bylo loni na Vysočině 42 099.
Zhruba tři čtvrtiny z tohoto počtu (30 047) představují zbraně podléhající ohlášení, čtvrtinu (11 393) pak zbraně podléhající povolení. "Mezi lidmi je také jednašedesát samopalů či kulometů," přiblížil Petr Gruber obzvlášť sledovanou kategorii zbraní, k jejichž držení je zapotřebí zvláštního povolení. Držitelů těchto zbraní je na celé Vysočině třináct, nejvíc, po pěti, na Třebíčsku a na Žďársku.
"Tyto zbraně představují bezpečnostní riziko, povolení k jejich držení se uděluje na základě správního řízení. Za poslední tři roky nebylo na Vysočině uděleno žádné nové povolení na jejich držení," popsal praxi Gruber. Podle něho bývá často zájem o držení samopalů nebo kulometů spojen se sběratelstvím.
V dohledové činnosti policejního odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál přibylo loni kontrol mysliveckých honů a jejich účastníků. Zatímco v roce 2011 zkontrolovali policisté 57 honů, loni to bylo 89 už honů. V souvislosti s tím výrazně vzrostl počet zkontrolovaných osob na mysliveckých honech (z 956 na 1?705) i zbraní (z 956 na 1 721). "Během honů došlo loni ke dvěma událostem, které jsou předmětem trestněprávního řízení," připomněl Gruber.
Naopak ubylo kontrol střelnic, jichž je v kraji 76. "Předloni jsme zkontrolovali čtyřicet střelnic, loni dvanáct. V horizontu tří let je zkontrolujeme všechny," řekl Gruber.
Přibylo deliktů, jež vedly k odnětí zbrojních průkazů, a to o 120 na 466. V 65 případech došlo k odnětí zbrojních průkazů - kvůli ztrátě bezúhonnosti, spolehlivosti nebo zdravotní způsobilosti. Celkem loni zaniklo 466 zbrojních průkazů. "Zaznamenali jsme 187 přestupků a všechny tyto přestupky jsme vyřešili blokovou pokutou," uvedl Gruber.
Na pokutách policisté vybrali 50 tisíc korun."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.