Přihlásit

V rakovnickém muzeu můžete vidět opravdu jedinečné exponáty zbraní (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakovník, Lány
Ojedinělá výstava střelných zbraní je nyní umístěna v prostorách Muzea T. G. M v Rakovníku.
Její vernisáž provázel nástup zdejší ostrostřelecké setniny, která se na nádvoří muzea představila v plné parádě v uniformách a se zástavou. Nechyběl ani pozdrav v podobě hromadné střelby ozbrojených mužů a žen.
Na příchozí čeká v Petrovcově síni výstava složená ze sbírky zbraní rakovnického muzea, jejíž exponáty byly dlouho v dezolátním stavu. Podařilo se je zrestaurovat až po značném úsilí.
Vystavena je zhruba polovina celé sbírky, přičemž několik málo pušek je k vidění i v dalších prostorách muzea v Lánech a v Pražské bráně. Mezi zbraněmi jsou pušky lovecké, sportovní a vojenské (s bodáky) a také několik pistolí. Autenticky pak působí instalace puškařské dílny i s pracovním ponkem.
Expozice představuje pušky z 19. i 20. století. Zeměpisně pak výroby ruské, francouzské, ale i americké, například legendární winchesterovku a některé rarity. Jak prozradil ředitel muzea František Povolný, původ zbraní je ze staré sbírky muzea a také z vlastnictví ostrostřelců. Nezapřel pak svůj obor studia historie, když prvním návštěvníkům výstavy přiblížil dějinné putování sbírky zbraní muzea.
Pro zájemce připravuje muzeum ve spolupráci s rakovnickým ostrostřeleckým klubem i komentované prohlídky, kde bude možnost seznámit se s jednotlivými zbraněmi blíže, a to pod vedením zkušeného puškaře pana Sklenáře. Termíny budou uveřejněny na webových stránkách muzea. Samotná výstava je pak přístupná odo 17. března a muzeum plánuje její další tematická pokračování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.