Přihlásit

Šelmy u Vizovic (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vizovice
Spatřit rysa na Zlínsku? Nemožné? Ale kdeže. Stačí nazout běžky, vyrazit třeba do Vizovických vrchů a mít neskutečné štěstí. V okolí Vizovic se dle svědků nyní pohybují asi dva dospělé kusy těchto impozantních kočkovitých šelem. Právě v době bohaté sněhové pokrývky je největší šance zahlédnout stopy jejich pohybu.
Právě probíhající monitoring velkých šelem tak může v kraji výskyt těchto ohrožených zvířat potvrdit. "Rys je velmi plachý. V létě se frekventovaným turistickým trasám vyhýbá. Něco jiného je to v zimě. V době, kdy je hodně sněhu, si i zvěř ráda ulehčí a používá vychozené stezky nebo běžkařské stopy. Navíc v těchto dnech probíhá páření rysů a tak toho při hledání partnera nachodí víc než obvykle," prozradil Michal Bojda, jeden z dobrovolníků, kteří v těchto dnech prochází lesy a kopce ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Sledují rysy již téměř třicet let
Monitoring výskytu velkých šelem se v Beskydech provádí už od roku 1984. Účastní se ho jak pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, tak řada dobrovolníků. Ačkoli se sledování týká i vlků a medvědů, nalezení stop naší největší šelmy se zatím nepředpokládá.
"Medvědi by měli být ještě v zimním spánku. Monitoring začíná nyní hlavně kvůli rysům. Ti se teď v krajině hodně pohybují a v mokrém sněhu jsou jejich stopy dobře patrné. Stopy výskytu medvěda se začínají objevovat až někdy v dubnu," prozradila Dana Bartošová, koordinátorka mapování šelem.
Dobrovolníci se pohybují pěšky, na sněžnicích nebo běžkách. Při pátrání po šelmách je v plánu prochodit až 1200 čtverečních kilometrů. Základ sledovaného území tvoří především Moravskoslezské a Kysucké Beskydy. Kvůli migraci šelem se však do průzkumu zahrnují i Javorníky, severní část Bílých Karpat a také Vizovické vrchy.

Analyzují trus
"Stopaři se pohybují po předem stanovených trasách. K dispozici mají zákresovou mapu a pomůcky pro dokumentaci. V případě nálezu trusu se odebírají i vzorky, které se poté analyzují. Kromě velkých šelem nám stopaři pomohou i s odhadem výskytu ostatní zvěře," doplnila Bartošová. Výsledky budou známé asi za měsíc. V průběhu roku se však stále aktualizují. Až deset rysů, pět vlků a tři medvědi. To je výsledek loňského průzkumu. Zda se šelmám na Zlínsku daří lépe, či hůře, se bude vědět už za pár týdnů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.