Přihlásit

Myslivci z Budkova se odvolali (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trestem je pokuta přesahující 80 tisíc korun

Budkov
Myslivci z budkovské honitby dostáli svého slova a proti úhradě desítek tisíc korun za údajné škody od divočáků na poli zemědělce Jaroslava Bendy se odvolali ke krajskému soudu. V rozsudku třebíčského okresního soudu napadají několik věcí.
Odvolání proti rozsudku Okresního soudu v Třebíči podalo Myslivecké sdružení Budkov před několika dny. "Obdrželi jsme jej 25. února s tím, že bude žalovaným odůvodněno do třiceti dnů. Odvolání a případně jeho odůvodnění bude zasláno k rukám právního zástupce žalobce a celý spis bude odeslán krajskému soudu," upřesnila mluvčí třebíčského soudu Jaroslava Valášková.
S obviněním a úhradou odškodného se myslivci nechtějí smířit. "Jdeme do odvolání i svědomím toho,že náklady se mohou samozřejmě ještě zvýšit. Teď dělá odškodnění plus soudní výlohy asi 85 tisíc korun, s odvoláním se to, v případě dalšího neúspěchu, může zvýšit o dalších 25 až 30 tisíc korun. Nemůžeme to ale takhle nechat. Věřím,že i když to v prvním stání nevyšlo, tak to zvrátit můžeme, i přestože riziko ztráty dalších peněz existuje," řekl předseda budkovských myslivců Vlastimil Štěpán.

Měsíce čekání
S další soudní instancí je již dlouho smířen také žalobce. "Dá se říct, že jsem s tím počítal. Je to každého věc, odvolání využili, což je jejich právo. Myslím ale, že si od celého sporu na chvíli odpočineme. Možná rok, rok a půl to zase může trvat, než padne rozhodnutí," zamýšlel se zemědělec Jaroslav Benda.
"Já jsem se proti soudnímu rozhodnutí neodvolal. Do dalšího jednání půjdu s tím, s čím jsem šel na třebíčský soud. Jeho rozhodnutí respektuji a jako celek jsem ho přijal," podotkl.
Naopak myslivci na prvotním rozsudku našli nejednu pochybnost. "Budeme opět stavět na faktech. Ze strany žalobce nebyly dodrženy normy, které ukládá zákon o myslivosti. Opatření proti škodám byla provedena pozdě, repelenty tam dal až po vzniku škody. A také hektarový výnos nebyl doložen ani jedním odborným číslem ze strany žalobce, stejně jako 5 500 korun za tunu pšenice byla nereálná cena," líčil předseda sdružení.
Nařčením se Benda brání, žádnou normu prý neporušil. "Soudce to podle mého vysvětlil fundovaně a konstatoval, že cenu pšenice lze uvést v době škody nebo v době sklizně. My jsme se rozhodli pro tu první možnost," vysvětlil Benda a zmínil se také o opatření proti škodám. "Ty jsem udělal, jakmile jsem zjistil náznaky škod - vyšlapané cestičky od zvěře. To všechno se ale u soudu už probíralo. Kromě repelentů jsem tam dával i lidské vlasy. Spíše bych se zeptal, co proti těm škodám udělali myslivci," poznamenal.
Plánovaný odstřel však prý myslivci dodržují. "Myslet si, že někdo prasata šetří, je hloupost. I když to není jednoduché střelit tak opatrné noční zvíře, i když jdete na individuální lov třeba dvacetkrát a nic nevidíte, natož abyste se dostal na dostřel, i když trávíme v honitbě hodiny, dny i noci, střílíme individuálně i při společných naháňkách dvacet až třicet kusů ročně," argumentoval Štěpán.
Benda však poukazuje na další škody, které v poslední době zaznamenal. "Jsou hlavně v řepce, a to od srnčí zvěře, která je také podle mě přemnožená. Bohužel u nás se důsledná redukce neděje, ale je to tak zřejmě v celém státě. Rozhodl jsem se však, že do budoucna budu vymáhat po myslivcích veškeré škody od zvěře," upozornil oponešický zemědělec.
Prozatím vystupují myslivci z honitby Budkov ve sporu jednotně, zda je rozdělí případné placení až stotisícového odškodného a soudních výloh jejich předseda nevyloučil. "Nevím, kolik členů by zvažovalo svou budoucnost v myslivosti. O všech krocích v tomto sporu jsem ale nerozhodl sám, jde o velké peníze a každý další postup schvalujeme jako výbor. Na druhou stranu myslivost není výdělečná činnost, a i když mají kolegové příjem v podobě mezd nebo důchodů, každý z nás tisíce vyhazovat nemůže," připomněl Vlastimil Štěpán.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.