Přihlásit

Pole "voní". Boj o zrno začíná (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nekončená diskuze zemědělců a myslivců, jak předejít škodám od zvěře, pokračuje.

Orlickoústecko
Jaro se blíží a krajinou se z polí už místy šíří odér hnojiva. Zemědělci začínají svůj letošní "boj o zrno". Počasí jim přálo minulý týden, kdy bylo možné zemědělskou techniku zahlédnout třeba v Dlouhé Třebové, jinde se teprve chystají. "Kdyby bylo jako minulý týden, už bych začal, ale teď to počasí brzdí. Je potřeba připravovat pole na jařiny i kukuřici a přihnojovat ozimy. Čeká sejen na počasí, aby se do polí mohlo vjet," uvedl soukromý zemědělec Josef Papáček.
S jarem pokračuje i nekonečná diskuze o škodách, které zemědělcům rok co rok způsobuje především černá zvěř. Kdo za to může, přou se každoročně myslivci se zemědělci. Nejinak je tomu v okrese. Myslivci to nestíhají střílet, stěžují si zemědělci. Může za to velkoplošné hospodaření, argumentují myslivci. "Zemědělci si zvykli, že za přemnožení černé zvěře viní myslivce," není s argumentací spokojený předseda Okresního mysliveckého spolku Vlastimil Mrkvička. Chce ale se zemědělci na jaře vést diskuzi, aby mohli předejít škodám. Bez ústupků na obou stranách to ale asi nepůjde.
Své o tom ví i Josef Papáček, majitel farmy Kaliště. Zatímco většina zemědělců si stěžuje na škody na kukuřici nebo řepce, jemu černá zvěř škodí celoročně. Rozrývá mu pastviny. "Začíná to už před zimou, pokračuje v zimě, když jsou oblevy, i na jaře a v létě se černá zvěř přestěhuje do kukuřice a obilí," posteskl si zemědělec a dodal: "Stačí, když projdou dva, tři kusy, napáchají paseku. Bere to čas i peníze, protože i osivo něco stojí. Problematiku řeším s místním mysliveckým sdružením. Doufám, že se s nimi domluvím ´na dvoře´, nerad bych to řešil jinde."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.