Přihlásit

Myslivci se bojí zmenšení honiteb (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Menší plocha honiteb může vést podle myslivců k tomu, že v nich nepůjde chovat zvěř. Půjde prý jen o to si zastřílet.

Svitavy
Nový myslivecký zákon, který připravují odborníci na ministerstvu zemědělství, je mezi veřejností očekáván s protichůdnými pocity. Majitelé lesů novelizaci zákona o myslivosti vítají. Myslivci se však obávají toho, že uspějí lobbisté, kteří chtějí zmenšit minimální výměry honiteb z 500 hektarů na 250 hektarů.

Zákon má být předložen v květnu
"Novelizace zákona o myslivosti se intenzivně připravuje. Je naplánována tak, že by měla být v květnu předložena vládě. Zda tomu tak skutečně bude, zatím nevíme," tvrdí Jan Žáček, mluvčí ministerstva zemědělství. Co v předloženém návrhu bude, se zatím veřejnost pouze dohaduje. Myslivecká sdružení nesouhlasí s návrhy měnit ze zákona rozlohu honiteb a upozorňují na velké riziko. "Někteří majitelé zemědělských pozemků si myslí, že když budou mít takovou honitbu, budou nájemce každý rok žádat o škody. A to se hodně pletou. Přirovnal bych to k nájemním domům, které jsou prázdné," říká předseda dvacetičlenného mysliveckého sdružení v Hradci nad Svitavou Josef Čepička k důsledkům navrhované podoby zákona. Podle něj může dojít stav tak daleko, že o zmenšené honitby nebude mít nikdo zájem.

Na malé ploše se nedá zvěř plánovat
Ze samotné myslivosti, která má u nás dlouholetou tradici, se může podle myslivců stát do dalších let pouze lov. Tlak některých zájmových skupin bude podle lidí pohybující se v myslivosti takový, že převálcuje zdravý rozum.
"Může to dojít tak daleko, že vám bude hrozit jenom placení škod. A nehledě na to, že zvěř se nedá na malé ploše nijakým způsobem plánovat," říká ke komplexu problémů se zvěří Josef Čepička.
"Našim předkům bylo známo, že srnčí zvěř nemohou úspěšně chovat na malých výměrách, a proto minimální výměra rostla na 500 hektarů. Ale i to je málo. Třeba v zahraničí je to vázané na druh zvěře, kterou chováte. Jestliže někdo chová jelení či daňčí zvěř, je minimální výměra honitby 2000 hektarů. Pak lze opravdu zvěř chovat," doplňuje předsedu mysliveckého sdružení Petr Jelínek z Chrudimska, který se v myslivosti pohybuje několik let.

Majitelé lesů nemají se změnou problém
Majitelé lesů návrhy na změnu zákona vítají. Jednou z novinek má být zavedení instituce rozhodce k dohadování náhrad škod způsobených zvěří. "Novela by měla posílit práva vlastníků při tvorbě honitby i práva vlastníků v honebním společenstvu. Návrh by měl obsahovat i rozšíření možnosti výpovědi nájemních smluv, což vítám," vyjádřil se k novele zákona Pavel Pospíšil majitel lesa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.