Přihlásit

Je jaro. Dejte pozor na zvěř! (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Jaro patří k období, kdy se divoká zvěř u silnic objevuje mnohem častěji než jindy. Tento fakt potvrzují statistiky pojišťovny za rok 2012. Nejvíce pojistných událostí, jejichž příčinou byl střet motorového vozidla se zvířetem, hlásili loni klienti ze středních Čech. Zde došlo k více než 700 nehodám.
Škody na vozidlech se v takových případech pohybují v řádech desítek i stovek tisíc korun a nyní se již dají zaplatit i z povinného ručení. To však podle průzkumu pojišťovny ví pouze 55 procent Čechů.
Ročně na silnicích zahynou v souvislosti s provozem aut tisíce zvířat. Procento těch, které skončí v policejních statistikách, je však poměrně nízké. Ještě méně případů se pak dostává přímo do pojišťoven.
"Na nás se obracejí motoristé, kteří mají uzavřené buď havarijní pojištění, nebo mají sjednáno povinné ručení kryjící takové riziko. Toto riziko lze připojistit," uvedl Pavel Martynek z České pojišťovny. Za uplynulý rok zaregistrovali její likvidátoři celkem 4279 pojistných událostí, kdy byl příčinou nehody právě střet se zvířetem.
Ke střetu dochází nejčastěji na jaře, v dubnu 351 nehod, v květnu 460 nehod. Dále pak na podzim. Nehody se nejčastěji stávají v brzkých ranních hodinách nebo později večer. Podle odhadů likvidátorů se do střetu s vozidlem dostávají nejčastěji zajíci, srnčí zvěř, jeleni, ale také divoká prasata či lišky.
Podlestatistik pojišťovnyza rok 2012 dosáhla průměrná škoda po srážce se zvěří částky 35 tisíc korun. "Zaznamenali jsme ale i celou řadu případů, kdy střet se zvířetem způsobil škodu v řádech stovek tisíc korun. Výjimkou nejsou ani případy převyšující 200 tisíc korun. Loni pak nejvyšší vyplacená částka dosáhla 900 tisíc korun," uvedl Martynek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.