Přihlásit

Kdo loví slony? Pytláci i monarchové (nova.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největších suchozemských savců je na světě stále méně. V Africe ubývá slonů pralesních, kteří by mohli vymřít do deseti let.

Počet slonů ve volné přírodě je stále menší. Ve třicátých letech minulého století žilo v Africe kolem 5 milionů těchto majestátních savců, po masivním vybíjení kvůli slonovině se v osmdesátých letech minulého století populace snížila na 600 tisíc kusů. V některých dnech dokázali pytláci kvůli slonovině zabít třeba 200 slonů denně.

Situace se od konce minulého století zlepšila, pytláctví se však stále nedaří zcela vymítit. Výkup a vývoz slonoviny je oficiálně zakázán, ale na černém trhu se dá sehnat. Čím méně slonoviny je k dispozici, tím větší je její cena. Vyrábějí se z ní šperky, využívá se v tradiční medicíně.

Africké státy bojující proti pytlákům zabavují slonovinu z nelegálně odstřelených kusů a snaží se ji prodat v aukcích. Výtěžek pak putuje zpět do programu ochrany slonů, na platy strážců rezervace a na výzkum. Na aukcích v roce 2008 se prodávala slonovina za 110 - 170 dolarů (tj. 2200 - 3200Kč) za kilogram. Celkový výtěžek z dražeb v Botswaně, Zimbabwe a Jihoafrické republice byl kolem 15 milionů dolarů, tedy přibližně 290 milionů korun.

Kolik stojí odstřel slona
Do Afriky se nejezdí jen na Safari, ale také střílet zvířata. Spousta lidí utratí desetitisíce korun za pobyt v loveckém kempu a statisíce za možnost získat největší loveckou trofej svého života. Slona bez klů mohou lovci odstřelit za 3700 dolarů (podobnou částku utratí za hrocha nebo leoparda), slon s kly vyjde na 12 500-15 500 dolarů, tedy až 300 000 Kč.

Zastřelením slona si možná zvýšíte svoje ego, ale lepšího člověka to z vás určitě neudělá. Spíše naopak. Když se vydá na lov nějaká známější osobnost, dočká se místo poplácání po zádech jen opovržení a nepochopení.

Nejznámější osobností, která měla kvůli odstřelu slonů spoustu nepříjemností, byl španělský král Juan Carlos I. Při svém lovu na soukromé cestě do Botswany před rokem utrpěl tehdy čtyřiasedmdesátiletý monarcha zlomeninu kyčle a jeho lovecká záliba mu přinesla více utrpení a ostudy než radosti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.