Přihlásit

Sokolov chce mít vlastní sokoly (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov
Nejen ve znaku, ale i ve skutečnosti bude mít možná město Sokolov vlastní sokoly. Draví ptáci by měli nejen plašit holuby, kteří ničí fasády a pro člověka představují zdravotní rizika, ale přispějí tak i k rozšíření populace těchto v České republice přísně chráněných živočichů. O návrhu tento čtvrtek 28. března hlasují zastupitelé města.
"S nápadem vypustit v Sokolově párek mladých sokolů oslovil radnici kraslický sokolník Josef Chlouba," řekl starosta Zdeněk Berka. "Nápad se nám zamlouvá. Nejenže je sokol symbolem města, ale zároveň by tito dravci lovili holuby, kteří ničí fasády na náměstí Budovatelů. Nemuseli bychom vynakládat takové částky na jejich odchyt."
Párek mláďat pro město Sokolov by měl pocházet ze záchranné stanice Drosera v Bublavě. Sokoli, kterým bude v době přesídlení zhruba čtyřicet dnů, by se nejprve seznamovali s okolím v takzvané vypouštěcí kleci.
Do ní by se vraceli pro potravu i po svém vypuštění. Teprve až začnou sami lovit, přikrmování nebude nutné. Sokolníci předpokládají, že draví ptáci ve městě nebo v blízkém okolí zahnízdí a už za dva či tři roky se budou rozmnožovat.
Sledovat je bude možné i prostřednictvím vysílačky, kterou jim odborníci připevní na ocasní pera. Sokolovští radní nápad schválili a doporučili totéž zastupitelům. Ti musí záměru dát zelenou. Plán vypustit ve městě sokoly totiž předpokládá investici přes padesát tisíc korun. Přibližně pětatřicet tisíc bude stát pořízení sokolů, na devět tisíc vyjdou speciální vysílače, pět stojí vypouštěcí klec a dalších pět tisíc bude nutné vynaložit na servis včetně počátečního krmení.
Sokol stěhovavý je nejrychlejší dravec na světě. Většinou loví z výšky, do které se dostává krouživým stoupáním. Na kořist útočí střemhlavým pádem rychlostí až 360 km/h. Kvůli své rychlosti není schopen lovit kořist na zemi.
Devadesát procent jeho potravy tvoří právě holubi. Už samotný fakt, že se v lokalitě tito dravci vyskytují, většinu holubí populace přinutí hledat si obživu jinde. V současné době patří mezi kriticky ohrožené druhy naší fauny.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.