Přihlásit

Lovci nahrazují v parku přirozené predátory (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Švýcarsko
Na 115 jelenů, 17 srnců a 140 divočáků ulovili myslivci v uplynulé sezóně v Národním parku České Švýcarsko. Lov při započtení nalezených úhynů odpovídá plánovaným hodnotám, v případě prasat divokých byl plán překročen.
Hlavním cílem lovu v národním parku je udržení stavů zvěře na takové úrovni,aby nebyla narušena přeměna zdejších lesů na přirozené porosty. Při plánování lovu se však zohledňují také další aspekty, například škody, které by kvůli vysokým stavům zvěře vznikaly lesníkům či zemědělcům v sousedství národního parku. Člověk lovem nahrazuje nepřítomnost velkých šelem, které sám vyhubil. "Myslivost na území národního parku je jedním z témat, která laika mohou překvapit. Při bližším pohledu však lov na územích s nejvyšším stupněm ochrany má velice logické opodstatnění," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: "Člověk u nás v minulosti zcela vyřadil přirozené velké predátory, a je nyní na něm, aby ve vlastním zájmu namísto nich udržoval rovnováhu v přírodě."
Naopak tam, kde k návratu predátorů již došlo, se lov neprovádí vůbec. Na území národního parku se tak neloví žádné druhy ptáků, ale například ani zajíci polní, neboť už své přirozené predátory v přírodě mají.
"Pokud v budoucnu dojde k návratům dalších šelem, například vlků, je velice pravděpodobné, že budeme moci plány lovů u některých druhů zvěře snížit. Přirození predátoři se postarají o rovnováhu namísto nás," shrnuje Jan Drozd, ředitel odboru péče o ekosystémy národního parku.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.