Přihlásit

Jeřábi míří na hnízdiště (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neuvěřitelný zážitek se nedávno odehrál nedaleko obce Volduchy na Rokycansku, když v blízkosti obce letělo dvacet dva jeřábů popelavých. Tito vzácní ptáci jsou větší než čáp a v rozpětí dosahují kolem 240 centimetrů. Místní ochránci přírody se s těmito zajímavými opeřenci setkávají na Rokycansku stále častěji, což je jistě dobrou zprávou pro všechny milovníky ptactva. Bohužel vždy je to v době jarního tahu.
Bez zajímavosti není ani skutečnost, že pozorování jeřábů není ojedinělou záležitostí. Ještě před časem by se nestalo, aby zde tito celkově šedaví ptáci byli vůbec pozorováni. A dnes byli spatřeni, jak míří na hnízdiště. Další pozorování nám před časem hlásil i myslivec, který tyto překrásné ptáky pozoroval nedaleko obce Strašice na poli. Zřejmě zde odpočívali stejně jako jeřábi, kteří byli spatřeni nedávno u Dobřan na Plzeňsku.
Jeřáb popelavý je ptákem hnízdícím v severní Evropě, kde vyhledává rozsáhlé mokřady či rašeliniště. V době tahu jej však vídáme především na loukách nebo polích. Přezimuje v jižním Španělsku, v severní Africe a část jich také zůstává na Sicílii a řeckých ostrovech. Zpátky na hnízdiště se vrací v polovině dubna.
Hnízdění probíhá v rozlehlých nížinách, kde se střídají bažinatá a suchá místa. Ve střední Evropě však nenacházejí k hnízdění příliš vhodných míst z důvodu velkého osídlení. Najdou se však výjimky. Jednou z nich je lokalita u Františkových Lázní, kde má přirozené prostředí skýtající nejen možnost výchovy mláďat, klidu, ale především i vhodné potravy. Vzhledem k tomu, že zde nejsou rušeni, používají hnízdiště již několik let.
Rodičovské péči předcházejí impozantní svatební tance, přičemž se oba ptáci klanějí a vyskakují do výše při soustavném mávání křídly. Přitom vynášejí do vzduchu symbolicky i hnízdní materiál. Jeřábi tančí i mimo dobu hnízdění, vždy když jsou vzrušeni.
Rokycansko se tedy v poslední době může pochlubit dalším vzácným opeřencem - jeřábem popelavým. Ten se sice na své cestě na hnízdiště u nás příliš nezdrží, ale už jeho pouhé pozorování dává tušit, že nadcházející jaro bude z hlediska výskytu vzácných ptačích opeřenců bohaté.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.