Přihlásit

Více než mrazy řádili na polích divočáci a další škůdci (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko
Kvůli měsíčnímu zpoždění jara mají teď zemědělci plné ruce práce a snaží se vše dohnat. Spíše než mráz jim ale škody způsobila lesní zvěř.
"Zima nám situaci zkomplikovala, protože zapříčinila měsíční posun v začátku jarních prací. Jařin u nás sice tolik nemáme, ale stálo i všechno ostatní," uvedl Zbyněk Myšák, ředitel společnosti Zopos Přestavlky, který zároveň upozornil na nečekaný problém.
"Největší škody u nás způsobili divočáci a to jak na trvalých travních porostech, tak na podzimním výsevu," postěžoval si ředitel.

Divoká prasata ryla i na sídlišti
Myslivci o problému vědí. "V nedávné době jsme zaznamenali větší výskyt divočáků například kolem Týniště. Zvířata se vydávala i do intravilánu města a ryla mezi paneláky. Škody nám samozřejmě hlásí i zemědělci," řekl Jiří Brandejs z Okresního mysliveckého spolku v Rychnově. Zároveň ale dodal, že rychlé a jednoduché řešení neexistuje: "Divokým prasatům vyhovuje spektrum plodin, které se v současnosti pěstují, především pak kukuřice. Dalším problémem je to, že bachyně nemívá jedno nebo dvě mláďata, ale ve vrhu jich bývá třeba deset. Navíc je to inteligentní zvíře, které se pohybuje hlavně v noci."
Odopadu zpožděných prací či škůdců na výnosy ale nechtějí zemědělci spekulovat. "Záležet bude hlavně na jarním počasí. Negativní důsledky by mělo sucho, které jsme zažili v posledních dvou letech," řekl dále Zbyněk Myšák s tím, že v současnosti se u nich provádí základní hnojení a seje se kukuřice.
Aktuální počasí je pro zemědělské práce příznivé, ale na mnoha místech je půda stále podmáčená, a těžká technika tak obhospodařuje především lehčí půdy. Těm těžším a místům v blízkosti vodních toků se zatím musí vyhýbat.

Na pole poslali všechno, co mají
Zemědělci však dobře vědí, že ať už nastane jakákoliv situace, budou ji muset zvládnout. Rozhodnuto není zdaleka nic.
"Každý rok je jiný a dobrý sedlák si musí umět vždycky poradit. Do sklizně je ještě daleko a za tu dobu se toho dá hodně vylepšit, zvlášť pokud bude příznivý květen. Od pondělí máme nasazenou veškerou techniku a snažíme se zasít co nejrychleji," řekl Miloš Pazderka, ředitel Zemědělského družstva Dobruška.

To, co jindy udělají za měsíc, musejí zahrádkáři stihnout za týden
Ani časný start prací by ale nemusel znamenat žádnou výhru. "Vloni přišlo jaro brzy a měli jsme zaseto ještě před koncem března. Začátkem dubna ale přišly mrazy a do konce měsíce jsme museli přesít asi tři čtvrtě již osetých ploch. Ve výsledku jsme tak vlastně začínali stejně dlouho jako letos," vysvětlil Miloš Pazderka.
V republikovém srovnání pak situace na Rychnovsku nevyznívá nijak špatně.

Bude víc myší ?
"Jaro je sice opožděné, ale na druhou stranu se zde tolik nepěstují vyloženě jarní plodiny, jako jsou brambory nebo zelenina. Ozimé obiloviny jsou v dobrém stavu a těch jarních se tolik neseje," řekl Jaroslav Grund, ředitel Okresní agrární komory v Rychnově, s tím, že příroda vše dokáže dohnat a posunutí žní o jeden či dva týdny není rozhodující.
Plné ruce práce ale mají v těchto slunečných a teplých dnech také zahrádkáři. "To, že zahrada déle spala, jí nevadí. Nyní je ale nutné, co nejrychleji provést jarní práce, jako je řez ovocných stromů nebo výsev zeleniny. Práce, na které jindy míváme třeba měsíc, se teď musí stihnout během týdne nebo dvou," řekl Josef Helmich, předseda Českého zahrádkářského svazu v Rychnově nad Kněžnou.
Rovněž pro zahrádkáře bude podstatné, jaké počasí s sebou přinese jaro. "Kolísání teplot není příznivé, ale příroda si s tímdokážeporadit. Nejhoršíby byly mrazy, které poškodí pupeny nebo zasetou zeleninu. To by mělo vliv i na úrodu," uzavřel Josef Helmich.
Také ovocnáři si spíše než na mrazy stěžují na činnost škůdců. "Myší je více než obvykle. Na jaře se tak dá očekávat větší tlak škůdců. Rostliny se ale teprve probouzejí a škody se nyní nedají zhodnotit," uvedl Václav Hlaváček, ovocnář z Domašína.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.