Přihlásit

Radioaktivní divočáci se množí. A s nimi i výdaje na kontrolu masa (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novohradské hory
Radioaktivní prasata, jejichž maso mnohonásobně překračuje povolené limity cesia, se ze Šumavy a Bavorského lesa zaběhla už i do Novohradských hor. Jejich výskyt potvrdily testy veterinární správy. Vyšetření každého střeleného zvířete si ale musí nově myslivci platit sami, což se pro ně stává neúnosné.

Zní to skoro neuvěřitelně, ale zkažené radioaktivní maso má na svědomí výbuch Černobylu. Tam, kde po havárii nejvíc pršelo, se totiž radioaktivní zátěž drží až dodnes. A to hlavně v podzemních houbách jelenkách obecných, které patří mezi nejoblíbenější zimní pochoutku většiny divokých prasat.

"My to sledujeme a na základě mimořádných opatření je možné uvádět do oběhu pouze zdravotně nezávadná, to znamená vyšetřená prasata," uklidňuje veřejnost Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Novohradská prasata však překračují povolenou normu i dvacetinásobně. Namátkové vzorky financoval stát. Teď se ale budou muset povinně testovat všechny střelené kusy - a ty mají platit myslivci. Z jejich strany zaznívá, že stát by se měl jako garant kvalitních potravin placení držet i dál.

"Státní veterinární správa může hradit pouze něco, co se vztahuje k nákazám. Na tento případ se to nevztahuje," kontruje mluvčí Duben. Stát je tedy ke stoupajícím prosbám hajných hluchý. Test plus likvidace zvířete v kafilérii přitom přijde zhruba na dva tisíce. Lovci tak můžou přestat střílet, divočáci se ještě víc přemnoží a sčítat škody na polích pak budou zemědělci.

Pomoct vyřešit svízelnou situaci by v budoucnu mohl přenosný měřicí přístroj, který vyvíjejí v Brně. Jeho jediným problémem je ale délka testování, která trvá alespoň dvě hodiny. Zatím se tedy myslivci musí spolehnout na dohodu s úředníky. Nákupčí zvěřiny by se ale neměli bát - kontaminované maso je pro člověka nebezpečné jen tehdy, pokud sní desítky kilogramů ročně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.