Přihlásit

Vzteklých lišek přibylo. Veterináři uvažují o očkování (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Státní veterinární správa zvažuje obnovení vakcinace lišek proti vzteklině. Důvodem je její zvýšený výskyt v sousedním Polsku a na Slovensku. Případy vztekliny byly zatím zaznamenány dále než 50 kilometrů od hranic, pokud by se nemoc ale přiblížila, začali by čeští veterináři lišky očkovat, informoval dnes mluvčí veterinární správy Josef Duben. Veterináři zároveň varují před nelegálními dovozy psů či koček do země.
Na Slovensku bylo letos po šesti letech bez nemoci dosud zjištěno sedm případů vztekliny, všechny v okrese Bardejov na severovýchodě země, většina u uhynulých lišek. Choroba byla podle Dubna prokázána také u dvou utracených psů a jedné kuny. V Polsku se vzteklina vyskytla blíže českým hranicím, přesto zatím údajně v "bezpečné vzdálenosti" od Česka, kde se proti ní lišky neočkují od roku 2010.
"Když by se to opravdu dostalo blíž, jsme připraveni opět přikročit k letecké vakcinaci," podotkl mluvčí s tím, že by se nejednalo o plošné očkování. "Týkalo by se to jen konkrétního regionu, konkrétních oblastí v okolí hranic," upřesnil.
Veterináři v souvislosti se vzteklinou zároveň varují před nelegálními dovozy psů či koček do Česka. Riziko zavlečení zákazy do země je podle nich reálné. "Dovoz je možný jedině tehdy, když jsou psi, popřípadě kočky, prokazatelně vakcinováni proti vzteklině," uvedl Duben.
Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému teplokrevných živočichů přenosné na člověka. Projevuje se změnami chování, zvýšenou dráždivostí, agresivitou, parézami, paralýzami a končí smrtelně.

Vakcíny v návnadě
Podle dřívějšího vyjádření Státní veterinární správy byly první případy nemoci u psů a koček na nynějším území Čech a Moravy zaznamenány koncem 19. století. Liška se postupně stala hlavním šiřitelem nemoci. V roce 1953 byla nařízena povinná a bezplatná vakcinace všech psů proti vzteklině na celém území státu. Vzteklina domácích masožravců poté ustoupila a její roční výskyt u psů se snížil na minimum. U lišek bylo naopak diagnostikováno až několik set případů ročně.
Návnady s vakcínou pro lišky byly poprvé použity na západě Čech v roce 1989 v rámci společného projektu s německou stranou. V roce 1993 bylo ošetřeno celé území ČR s výjimkou okresů již nákazy prostých. To vedlo k výraznému snížení množství výskytu této choroby. Od roku 2002 nebyl na území ČR zaznamenán případ vztekliny u lišky.




Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.