Přihlásit

Plán na vypuštění sokolů nevyšel. Zapracoval úřední šiml (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov
Přirozeně regulovat holubí populaci za pomoci dravých sokolů a zároveň poskytnout útočiště páru chráněných ptáků. To byl plán sokolovské radnice, který ale úředníci kraje poslali k ledu.
"Dostali bychom povolení k vypuštění ptáků až v jejich dospělosti. Po vypuštění by samozřejmě odletěli. A tak bychom klidně mohli vesele nakupovat desítky sokolů, kteří by ale létali někde úplně jinde," poznamenal ironicky místostarosta Karel Jakobec.
"Město ve spolupráci s dodavatelem ptáků, záchrannou stanicí Drosera, nejsou schopny splnit předepsané lhůty pro vylíhnutí a výcvik sokolů tak, aby ptáci přijali městské prostředí a ihned po vypuštění město neopustili," vysvětlila mluvčí sokolovské radnice Dagmar Mašková.
Radnice po verdiktu úředníků nápad vzdala. Přitom dokonce zvažovala, že k sokolí kleci na střeše městského úřadu nainstaluje malou kameru, aby lidé mohli na internetu sledovat, jak se ptákům daří, jestli se do klece vracejí a na nový domov si zvykají.
Důvodem problémů jsou úřednické lhůty. Krajský úřad chce o chráněných ptácích přesně stanovené údaje. Sokolník je ale schopen tyto informace dodat až asi v 35 dnech jejich věku. Potom se na krajském úřadě rozběhne třicetidenní správní řízení, ve kterém se musí vyjádřit agentura ochrany přírody a ornitologické spolky. A dalších 15 dní trvá, než rozhodnutí nabude právní moci. Aby si ptáci v novém hnízdišti zvykli, musí být vypuštěni z klece nejdéle 40 dnů od vylíhnutí. To se kvůli stanoveným termínům nestihne. Původní plán předpokládal, že sokoli, kterým bude v době přesídlení zhruba čtyřicet dnů, by se nejprve několik dnů seznamovali s okolím v takzvané vypouštěcí kleci. Do ní by se vraceli pro potravu i po svém vypuštění. Teprve až by začali sami lovit, přikrmování by už nebylo nutné. Sokolníci předpokládali, že draví ptáci ve městě nebo v blízkém okolí zahnízdí a už za dva či tři roky se budou sami rozmnožovat. Ptáky by bylo možné sledovat i prostřednictvím vysílačky připevněné na ocasní pera. Vypuštění sokolů by přitom nebylo zadarmo. Pro město by znamenalo investici přes padesát tisíc korun. Přibližně pětatřicet tisíc by stálo pořízení sokolů, na devět tisíc vyjdou speciální vysílače, pět stojí vypouštěcí klec a dalších pět tisíc bude nutné vynaložit na servis včetně počátečního krmení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.