Přihlásit

Vlk a rys se k nám opět vrací, dozvíte se ve Šluknově (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šluknov
Dnešní pozvánka je vskutku nevšední, až divoká. Posuďte sami. Ve čtvrtek 26. září se v přednáškové místnosti Střední lesnické školy ve Šluknově totiž uskuteční přednáška s názvem "Návrat vlka a Rysa do Českého Švýcarska."
Velké šelmy jako například vlk nebo rys, které se v minulosti běžně vyskytovaly na našem území, byly postupně vyhubeny neomezeným lovem.
O jejich lovu ve zdejších lesích dodnes nesou svědectví i nápisy vytesané do pískovce, jako například na Rysím kameni nebo na Vlčí desce, které jsou v Národním parku České Švýcarsko. Rys se ale díky aktivnímu přispění ochránců přírody ze Saska navrací opět do přírody i na české straně.
O jeho přítomnosti svědčí fotografie z fotopasti umístěné v Českém Švýcarsku. Do Šluknovského výběžku zase pro změnu stále více pronikají vlci z nedaleké Lužice.
Návrat velkých šelem je přirozeným vývojem a obohacuje ekosystémy o důležitý vrcholový článek. Šelmy jsou nedílnou součástí přírody a napomáhají ke stabilitě lesa, regulují stavy zvěře tak, aby nedocházelo k přemnožení. Vyhledávají slabé a nemocné kusy a tím udržují populaci zdravou. Člověk se s nimi běžně nesetká, jednak se tu zatím vyskytují velmi sporadicky a jednak jsou velmi plaché.
Společnost České Švýcarsko si uvědomuje nutnost informovat veřejnost o návratu šelem, tak aby nevznikala zbytečná panika, ale naopak lidé měli pravdivé, nezkreslené údaje.
Ing. Marek Klitsch seznámí účastníky nejen s životem těchto nádherných zvířat, ale také se zákonem, který umožňuje zemědělcům čerpat odškodnění za případné napadení jejich domácích zvířat vlkem nebo rysem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.