Přihlásit

Zámek pro jihočeské lovce (Barbar)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Co spojuje velkou část jižních Čech? Působení rodu Schwarzenbergů. Centrem jejich panství byl zámek Hluboká nad Vltavou. Právě u Hluboké vznikl v 18. století zámek Ohrada, barokní perla na dosah od Budějovic.

Na počátku 18. století se rozhodl mladý kníže Adam František ze Schwarzenbergu pro zbudování areálu, který měl sloužit především mysliveckým účelům: pořádání honů, štvanic či loveckých slavností. Stavbou pověřil známého pražského barokního architekta, který toho času vedl stavbu opevnění města Cheb, Pavla Ignáce Bayera. Lokalita byla vybrána na dohled hlubockého zámku, na břehu rozsáhlého Munického rybníka.
Práce postupovaly obdivuhodným tempem. Nejprve vznikalo funkční zázemí - zbrojnice, maštale a psince. Teprve poté pokračovaly práce na stavbě obytného křídla s kaplí sv. Eustacha, patrona lovců. Po dokončení roku 1713 přišla na řadu výzdoba interiérů. Na stavbě se podíleli přední umělci, štukatér Franz Carobbio, fresky zhotovil vídeňský malíř Georg Werle, rozměrná plátna potom vypracoval schwarzenbergský "dvorní malíř" Johann Georg Hamilton. Všichni umělci včetně architekta Bayera se vedle stavby Ohrady věnovali i zakázkám na ostatních majetcích, které tvořily schwarzenbergské dominium.
Sám stavebník, František Adam ze Schwarzenbergu, zemřel nešťastnou náhodou při lovu, kdy byl smrtelně zraněn samotným císařem Karlem VI. Zámek Ohrada dál sloužil loveckým účelům a roku 1842 zde bylo otevřeno druhé nejstarší muzeum v Čechách, veřejné lesnické a lovecké muzeum.
Jeho vznik je spjatý s osobou lesního adjunkta Václava Špatného a samozřejmě knížete Jana Adolfa II. ze Schwarzenbergu.
Muzeum se postupně stalo respektovanou institucí a Schwarzenbergové sem umisťovali své lovecké trofeje i myslivecké rarity ze všech svých panství. Po vyvlastnění majetku hlubockým Schwarzenbergům v roce 1947 zámek patřil státním lesům a od roku 1961 Československému zemědělskému muzeu, které pod názvem Národní zemědělské muzeum spravuje Ohradu dodnes. Na Ohradě se konají myslivecké slavnosti i soutěže. Vedle zámku vznikla i Jihočechy velmi oblíbená zoologická zahrada, a tak sem návštěvníci jezdí prakticky celoročně a místo patří k nejnavštěvovanějším v kraji.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.