Přihlásit

V Mníšku se pokusí snížit počty divočáků koordinovanými odstřely (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už tři roky hledají v Mníšku pod Brdy řešení situace kolem přemnožených divokých prasat. Ta se téměř denně do města vracejí, protože v zahradách a v parcích nacházejí snadno potravu. Navíc jsou do okolí města vytlačované i zvyšujícím se počtem turistů v Brdech. Obyvatelé Mníšku se ale bojí, že by zvířata mohla v některých situacích i zaútočit,  a tak požadují po radnici rychlé řešení celé situace.

Potkat v ulicích nebo parcích v Mníšku pod Brdy divočáka nebo dokonce jejich stádo není nic výjimečného. A to v jakoukoli denní nebo noční hodinu. Zvířata se do města stahují už několik let za potravou. Lidé se jich ale bojí a mnozí z nich s nimi mají i osobní zkušenost.
"Lezla jsem na strom. Bylo to  kolem sedmé hodiny večer,  u rybníka,  na takové opuštěné asfaltové silnici.  Je tam takový lesnatý svah. Najednou jsme  slyšeli divočáky, je to opravdu příšerný zvuk. Naštěstí byl blízko strom, tak jsem využila příležitosti a manžel je zaháněl baterkou," popisuje svůj nedávný zážitek s divočáky v Mníšku Anna Čelouchová.
Radnici se nedaří divoká prasata z města vyhnat. Zkoušela se například aplikace tzv. pachového ohradníku. Ten vyjde město na 50 - 80 tisíc, ale je účinný jen několik dní a musí se obnovovat a divočáci do ulic chodí i tak. Lidem tak nakonec zbývá volat pouze strážníky městské policie.
"Asi nejkurióznější telefonát byl, když paní volala, že divoká prasata stojí za plotem a čekají, aby mohla zaútočit na jejího psa. Což je vyloučeno už jen povahou těch prasat. No jinak já jsem vyháněl prasata už odevšad, co se města týče," vypráví  zástupce velitele městské policie Tomáš Balej. K vyhánění divočáků strážníci používají například služební auto, zábavní pyrotechniku  nebo cokoli, co vydává nějaký hluk. Podle Tomáše Baleje to ale moc účinné není, protože zvěř je schopná se už do hodiny na dané místo vrátit. Radnice proto svolala schůzku se zástupci okolních obcí, mysliveckých sdružení, zemědělců a Středočeského kraje, aby se domluvili, jak situaci řešit.
"Prvním krokem budou dva koordinované odstřely, tak abychom byli schopni postihnout víc prasat v jeden den. První se uskuteční 30. listopadu a druhý pak v polovině prosince. V té době bychom poprosili občany, aby omezili návštěvu lesa,  a případně, když budou chtít jít do lesa se psem, aby ho opravdu měli na vodítku," říká starosta Mníšku Petr Digrin. Předběžně se počítá s tím, že by tyto dva koordinované odstřely, které se uskuteční na poměrně velkém území ohraničeném Mníškem, Zbraslaví, břehem Vltavy a Dobříší, sníží stav černé zvěře o stovky kusů. Na jaře se pak situace vyhodnotí a všechny zúčastněné strany se poradí, jak postupovat dál. Uvažuje se například o odchytu divočáků do klecí na nehonebních pozemcích nebo o finanční odměně, takzvaném  zástřelném, pro myslivce, který uloví divoké prase.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.