Přihlásit

Bachyně nestřílíme, reagují někteří myslivci na výzvu kraje (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtyři stovky slíbil Kraj Vysočina myslivcům za odstřel bachyně kvůli přemnožení

Jihlavsko
Čtyři stovky za bachyni, poloviční částka za selata. Takovou motivaci mají letos myslivci k tomu, aby odstřelili co nejvíce přemnožených divokých prasat. Příspěvek jim letos na jaře slíbil Kraj Vysočina. Týká se to odstřelené zvěře od letošního 20. června do konce roku.
Někteří myslivci se ale nechali slyšet, že divoká prasata u nich přemnožená nejsou a bachyně si nechtějí vystřílet. "Když si vystřílíme bachyně, tak se nám může stát, že už tu divoká prasata mít nikdy nebudeme. Lovíme tedy jen selata a lončáky, řekl předseda mysliveckého sdružení Chaloupecké louky Aleš Frey z Velkého Beranova.
Podleněj tomávýznamtam, kde divoká prasata nadělají velkou škodu například na polích, ale v honitbě ve Velkém Beranově prý divoká prasata přemnožená nejsou.
Každopádně pokud se myslivci do střílení bachyň a selat pustí a budou chtít dostat nějakou korunu od kraje, musí splnit určené podmínky. Myslivci se musí postarat o vyčištění čelistí, které musí dopravit do sídla okresního mysliveckého spolku jako důkaz, že prase odstřelili.
V Jihlavě se o sběr a evidenci čelistí stará jednatelka okresního mysliveckého spolku Marie Držmíšková. "V současné chvíli eviduji už zhruba šest desítek čelistí. V lednu se potom budou vyhodnocovat, zda odpovídají kritériím," poznamenala jednatelka.
Myslivci mají také určené termíny, kdy mohou čelisti nosit. "Když sem ovšem někdo přijdemimotermín, tak ho neodmítneme. Chápeme, že někdo se ve stanovené termíny dostavit nemůže a do Jihlavy jezdí jen sporadicky," dodala Držmíšková. Poslední termín, kdy myslivci mohou čelist donést, je 6. ledna 2014.
Kromě čelisti je také nutné, aby myslivci předložili potvrzení od veterináře, které bude obsahovat také datum lovu. Kraj Vysočina proto svůj příspěvek chápe spíše jako motivační, než že by si myslivci mohli přijít na pěkné peníze.
Čelisti už sbírá také myslivec Roman Navrátil z hodického mysliveckého sdružení Stráň. Odvézt je chce do Jihlavy až najednou. "Už jsem ale od některých kolegů slyšel, že se jim s tím nechce dělat, takže své úlovky do sídla okresního mysliveckého spolku neponesou. Já je doma mám, ale ještě jsem s nimi v Jihlavě nebyl," podotkl Navrátil.
Také podle něj letos situace s přemnožením divočáků není tak radikální. V loňském roce prý odstřelili daleko více prasat než letos.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.