Přihlásit

Černý prodej slonoviny vynáší miliardy (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Povolení jednorázového prodeje se neosvědčilo. Sloní pytláctví je na nejvyšší úrovni za posledních několik desetiletí a stále roste

PRAHA
Nelegální obchod se slonovinou a nosorožčí rohovinou strmě stoupá. Na byznys, ve kterém se ročně protočí desítky miliard dolarů, ale doplácejí divoká zvířata v Africe. Jsou vybíjena po desítkách tisíc.
Jsou z nich pak vyráběny figurky nebo přípravky v tradiční asijské medicíně, za které jsou někteří lidé v Asii, ale třeba i v USA ochotni zaplatit horentní sumy. Na tom vydělávají překupníci, kteří obvykle levně nakupují a draze prodávají - marže jdou až do stovek procent.
Černému obchodu přitom paradoxně napomohl jednorázový legální prodej. V roce 2008 mezinárodní společenství povolilo Botswaně, Namibii, Zimbabwe a Jihoafrické republice prodej slonoviny do Japonska a Číny.
Předpokládalo se, že legální kontrakt sníží cenu a zájem o tento artikl. Stal se pravý opak. Poptávka letí nahoru a vyvražďování slonů pokračuje. V Číně dokonce vznikly nové továrny na zpracování slonoviny. USA spálily 6 tun slonoviny Spojené státy na to reagovaly teď v polovině listopadu, když jejich Správa pro ryby a divokou přírodu zničila bezmála šest tun zabavené slonoviny.
Kilogram této suroviny se na černém trhu nabízí za tisíc až 2,5 tisíce dolarů. Celková hodnota spálených sloních klů tak v přepočtu dosahuje zhruba 100 až 300 milionů korun.
"Sloní pytláctví je na nejvyšší úrovni za posledních několik desetiletí a stále roste," připomněla americká organizace poté, co slonovinu zničila. "Tímto krokem posíláme obchodníkům a jejich zákazníkům zprávu, že Spojené státy nebudou tolerovat tento nelegální obchod."
Například v keňské oblasti LaikipiaSamburu v posledních letech stáda tamních slonů výrazně prořídla. Oproti roku 2008 je slonů asi o tisíc méně. Přitom od roku 1992 těchto zvířat přibývalo, ale pak nastal obrat - právě kvůli pytláctví. Ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas připomněl, že v případě americké likvidace zadržené slonoviny je to vůbec poprvé, co takovou akci udělala skutečná světová velmoc.
"Vůbec poprvé spálila přibližně 12 tun slonoviny Keňa v roce 1989. Tehdejšímu řediteli keňské organizace na ochranu divoké přírody Richardu Leakeymu tento akt pomohl ovlivnit celosvětové veřejné mínění natolik, že dosáhl zákazu obchodu se slonovinou a rohovinou. V důsledku snížené poptávky se pak výrazně snížilo i pytlačení afrických zvířat a jejich stavy začaly znovu růst," řekl Rabas.
V posledních letech se zájem o tyto trofeje zase začal zvyšovat. Dvorská zoo je přitom jedním z nejvýznamnějších chovatelů nosorožců na světě. Má asi 100 kilo rohoviny - třeba z uhynulých kusů nebo ze zvířat, která se transportují a rohy se jim musí kvůli jejich bezpečnosti uřezat (pak zase dorostou). Hodnota královédvorské rohoviny se pohybuje v desítkách milionů korun a zahrada je raději uložila v trezoru Československé obchodní banky, která je generálním partnerem zoo.
Toto rozhodnutí uspíšila událost z konce července, kdy celní správa ve spolupráci s policií a Českou inspekcí životního prostředí zadržely 24 pašovaných rohů za zhruba 100 milionů korun.
"Nechtěli jsme riskovat, aby se z našich rohů stalo lákadlo pro zloděje," řekl ředitel Rabas. Zahrada přitom už o dva rohy před pár lety přišla. Když je půjčila na výstavu o Africe do Napajedel, ukradli je odtamtud dva muži. Policie je sice později zatkla, ale rohy už se najít nepodařilo.
Jako okusovat nehty Trofeje nejspíš skončily v Asii. Prášek z rohů je součástí některých lidových léčiv. Tradiční asijská medicína uvádí, že pomáhá téměř na vše - například jako lék na poruchu erekce nebo jako prevence rakoviny.
Podle ředitele Rabase ale nosorožčí roh žádný účinek na organismus mít nemůže a má spíš funkci placeba. "Je tvořen keratinem, tedy stejnou látkou jako lidské nehty nebo vlasy. Požívání nosorožčího rohu ve vás tedy vyvolá asi tolik vášně jako okusování nehtů," poznamenal Rabas.
Zoo rovněž plánuje, že svoje rohy nechá zlikvidovat. "Snažíme se najít ke spolupráci organizaci ve východní Asii, abychom s její pomocí mohli poslat do tohoto regionu vzkaz, že rohy jsou bezcenné," řekl Lidovým novinám Jan Stejskal, koordinátor in situ projektů v královédvorské zoo.
Nelegální obchodníci používají k prodeji zvířat a jejich trofejí rovněž internet. Před časem na to upozornil Mezinárodní fond pro ochranu zvířat, který varoval, že takový obchod je jednoduchý, levný a anonymní. V jednom týdnu nalezla na internetu inzeráty na 5527 výrobků ze slonoviny.

Vysoce ziskový byznys

* V obchodu se slonovinou, rohovinou a vzácnými zvířaty a rostlinami se ročně protočí desítky až stovky miliard dolarů.

* Po zbraních a drogách jde o třetí nejvýnosnější nelegální byznys.

* Nejvíc vydělávají překupníci, cena zboží se od zakoupení po konečný prodej zvyšuje až o stovky procent.

* Konečná cena kilogramu slonoviny se aktuálně pohybuje mezi 1000 až 2500 dolarů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.