Přihlásit

Jezevčíci bojovali o body i titul (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Tachovsku se konala Klubová honičská soutěž, které se každoročně smí zúčastnit jen 12 nejlepších psů.

ROZVADOV
V Kolowratových lesích poblíž Rozvadova se rozhodlo o letošním nejlepším jezevčíkovi, alespoň co se týče lovu černé zvěře.
"Jedná se o 24. ročník soutěže, na které psi prokazují své schopnosti při lovu na naháňkách, tedy převážně černé a vysoké zvěře," řekl vrchní rozhodčí soutěže Radomír Svoboda z Rozvadova, který je zároveň předsedou pořádajícího Klubu chovatelů jezevčíků ČR.
Soutěže se smí účastnit pouze dvanáct psů z celé republiky, jeden byl ovšem až ze Slovenska. "Zájem je velký, psi se vybírají podle předchozích výsledků z okresních soutěží a bojují o titul Klubový vítěz práce na černou. Mohou obdržet také čekatelství národního i mezinárodního šampiona práce," prozradil Svoboda a dodal, že zkoušky jsou opravdu těžké. "Jde o to, ukázat ty nejlepší psy, pak jdou do další reprodukce, štěňata od nich budou hodně žádaná." Jezevčíky a jejich pány čekalo během dvou dnů celkem čtrnáct disciplín. "První den probíhá společný lov. Vůdci psů zvěř nahánějí a psi dokazují, že umí zvíře vyhledat a vyhnat je na lovce," uvedl Svoboda. "Druhý den jsou na řadě specifické discplíny, například prase v obůrce, kdy se zkouší ochota k práci na černou zvěř nebo stopa, kdy pomocí spárků imitujeme útěk postřeleného divočáka. Pachová stopa se nechá tři hodiny zestárnout a pes musí během jedné hodiny najít cíl."
Rozhodčí nakonec udělili tři ocenění. Klubovým vítězem v práci na černou se stal Bak z Kamínky majitele Jana Švábka. Nejlepší stopu předvedl Ingo z Hlubocké Hájovny Josefa Pilaře a Nejlepší práci v leči Quincy z Rechte Štefana Rišky. Těžký test zvládlo jen osm psů, tři neobstáli a s jedním majitel odstoupil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.