Přihlásit

Psi z Bavorska končí v českém pohraničí třeba uvázaní u stromu (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TACHOVSKO, DOMAŽLICKO
České útulky jsou plné a přitom se pořád objevují další opuštění a zatoulaní psi. V příhraničí část z nich tvoří zvířata z Německa. V Bavorsku totiž platí zákaz chovu takzvaných bojových plemen psů a Němci tento zákaz řeší tím, že své čtyřnohé miláčky vozí za hranice.

"Naše klinika s tím má vlastní zkušenost. Volal k nám pán, že má v Německu známého, který má roční kříženou pitbullku se stafordem, která je ale absolutně nekonfliktní. Chtěl vědět, jestli ji nemůžeme v Česku najít nový domov, protože jinak by musel zaplatit tučnou pokutu. Fenka nakonec domov v Česku našla. Nejde ale o ojedinělý případ. Za poslední dobu už jsme řešili minimálně tři nalezené psy, kteří zřejmě pochází z Německa," potvrdila potíže tachovská veterinářka Diana Janouškovcová.

Úřady výjimky nedělají
"Většinou takové situace vznikají, když se někdo sem do Bavorska přistěhuje, o zákazu neví. Najednou zjistí, že tady psa mít nemůže. Pokud mu nenajde nového majitele, nezbývalo by mu nic jiného, než ho utratit. V Čechách je alespoň šance, že se psa někdo ujme," popisuje praxi v Německu majitelka psího hotelu u Chamu Silke Schwarz, která se zatím jen jednou v životě setkala s tím, že by úřady v Německu udělaly výjimku. "Tehdy šlo o rodinu, která se také přestěhovala a měla navíc postižené dítě. Jejich příběh proběhl médii a nakonec jim bojového psa povolili."

Řešení? Pusťte psa v Čechách
Ne všichni se ale zvířatům snaží najít nový domov. Psa sice v Německu neutratí, ale v Čechách ho třeba vypustí u silnice nebo přivážou ke stromu. "Jednou už mi také někdo volal, že viděl Němce, jak uvazuje psa. Policie by to měla lépe hlídat," myslí si Karel Bobál z tachovské záchranné stanice zvířat. "Jinak ale nevím, jestli má zákaz bojových plemen nějaký smysl. Bojové plemeno se dá totiž udělat klidně i z jezevčíka. Záleží na výchově," tvrdí Bobál.
Zkušenosti s opuštěnými bojovými psy mají i v České Kubici na Domažlicku. Tam v obecním kotci skončil nalezený dvou a půlletý pitbul naposledy v polovině listopadu. Byl přivázaný v lese u hřbitova na Folmavě a teď hledá nového páníčka.

Do zakázaných plemen v Bavorsku je zařazen americký stafordšírský teriér, anglický stafordšírský bulteriér, bulteriér, argentinská doga, brazilská fila, dobrman, rhodéský ridgeback, rotvajler, pitbul a jejich kříženci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.