Přihlásit

Zvěř a mírná zima: krmiva je pro zvířata dost, ale hrozí nebezpečí otravy řepkou (Kolínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle Luboše Vaňka z pátecké stanice už v posledních dnech uhynulo několik srn na otravu

Nymbursko/Kolínsko
Mrazivá a sněžná zima je v našich končinách v nedohlednu. Jak na to reaguje zvěř? Je pro srny, bažanty či zajíce výhodou, že se nemusí brodit sněhem? Podle revírníka z Kerska Petra Bičáka je tento způsob zimy pro lesní zvířata opravdu pohodový. "Sníh jim nebrání v pohybu, dokrmujeme je jen symbolicky. Pro lesní zvěř je mírná zima opravdu velmi příjemná," vysvětluje Bičák.
Jedna nástraha však především na srnčí v této době čeká. Ato v podoběnapodzimzaseté řepky na polích. Ta je i díky stávajícímu počasí zelená a srny láká ke konzumaci. To však má neblahé následky a nezřídka to končí úhynem zvířete. O tom ví Luboš Vaněk z pátecké stanice pro zraněné živočichy v Pátku.
"Už jsme zaregistrovali v poslední době několik úhynů na otravu řepkou. Ona je pro srny velkým lákadlem. Bohužel však způsobí oslepnutí zvěře, ta pak ztrácí svoji plachost. Dalšími důsledky jsou velké průjmy a následný úhyn," popisuje průběh otravy Vaněk. Problém s řepkou je takřka každoroční.
"Ono to trvá prakticky od podzimu do jara. V tuto chvíli je řepka na polích zelená a má standardní velikost. Na jaře pak začne růst a kvést a nebezpečí hrozí hlavně srnám až do sklizně," říká Vaněk.
Úhyny srn na následky otravy řepkou jsou bohužel každoročně se opakujícím jevem a těžko se jim dá účinně bránit.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.